NavMenu

Ministarstvo privrede KS pokrenulo platformu za onlajn prijave na javne pozive

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2022. 12:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/ppoppy486)Ilustracija
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, uz finansijsku podršku USAID-ovog FINRA projekta, proteklih pet mjeseci radilo na implementaciji projekta digitalizacije poticaja iz resora ovog ministarstva.

Čitav proces osposobljvanja onlajn platforme i ugradnje softvera radila je domaća kompanija Mibo komunikacije iz Sarajeva, a sam proces zasnovan je na najnovijem softverskom rješenju kompanije Oracle iz Bosne i Hercegovine.

E-platforma za prijem aplikacija je u potpunosti završena, testne faze pokazale su da je rješenje uspješno implementirano. Tim povodom, danas je platforma predstavljena javnosti i predstavnicima ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, s obzirom da je rješenje kompaktno i primjenjivo na bilo koji javni poziv koji se provodi u ministarstvima Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Adnan Delić podsjetio je da je implemenatcija projekta digitalizacije jedan od najzahtjevnijih procesa koje je Ministarstvo prošlo, te da je zadovoljan rezultatima implementacije projekta.

- U Ministarstvu privrede godišnje imamo 20-ak javnih poziva i stotine prijava koje pristignu na neki od tih poziva. Velika većina onih koji ne ostvare pravo po javnom pozivu jesu oni koji propuste neki od formalnih, tehničkih uvjeta poziva i zbog toga je realizacija naših programa niža od one koju bismo željeli. Ovim rješenjem prevazilazimo taj problem i zahvaljujući online prijavi aplikanti će u trenutku prijave znati da je njihova prijava tehnički ispravna, kao i da li imaju pravo na poticaj za koji su odlučili aplicirati - kazao je ministar Delić.

E-platforma za onlajn prijavu na javne pozive Ministarstva privrede prvo je i jedinstveno softversko rješenje ovog tipa u Bosni i Hercegovini,
a sam proces implementacije trajao je svega pet mjeseci, što je kako je kazala Jovana Vidaković, voditeljica Oraclovog regionalnog odjeljenja za poslovanje s javnim sektorom, najbrže ikad implementiran projekat u ovoj kompaniji.

- Ovi procesi obično traju oko godinu dana i više, a mi smo s našim partnerima iz Mibo komunikacija i predstavnicima iz Ministarstva čitav projekat završili za svega pet mjeseci. Ovo je ujedno i prvo ovakvo rješenje implementirano ne u nekom kantonu ili entitetu, nego u Bosni i Hercegovini i nama je drago da smo ga radili s Ministarstvom privrede KS - kazala je Vidaković.

E-platforma za online prijavu na programske poticaje Ministarstva privrede u potpunosti je usklađena sa svim zakonskim propisima, a najjednostavnijim jezikom kazano ona predstavlja interne akte, zakone i pravilnike pretočene u digitalne kodove. Olakšavajuće okolnosti koje ova platforma nudi korisnicima jesu mogućnost prijave svaki dan tokom trajanja javnog poziva i to bilo kad i sa bilo kojeg mjesta, mogućnost elektronske provjere statusa prijave tokom cijelog procesa, mogućnost dopunjavanja dokumentacije tokom trajanja javnog poziva, obavještenja o statusu aplikacije, kao i informacije o rezultatima javnog poziva.


- Platforma nudi mnoge prednosti, ali svoju punu funkcionalnost i iskoristljivost postići će nakon što BiH usvoji Zakon o digitalnom potpisu i pečatu. Mi nismo čekali usvajanje zakona pa da krenemo u proces digitalizacije. Ovaj put bili smo proaktivni i u trenutku kad se usvoji ovaj zakon e platforma, s obzirom da posjeduje mogućnost integracije, nudit će opciju potpune elektronske prijave na bilo koji od programa u Ministarstvu, a nadamo se i u ostalim ministarstvima, jer za to su otvorene mogućnosti - zaključio je ministar Delić.

Proces prijave, odnosno kratko uputstvo kako funkcionira prijava na ovu platformu, predstavljen je u informativnom videu pripremljenom isključivo za informisanje potencijalnih korisnika, a dostupan je na linku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.