NavMenu

ProTent i poljski SBB Energy potpisali sporazum o saradnji u oblasti energetike

Izvor: eKapija Srijeda, 21.12.2022. 08:15
Komentari
Podeli
Ana Perl, Žemovit Slomčinski, Slobodan Vujičić i Marko Čadež (Foto: Nada Mitrović)Ana Perl, Žemovit Slomčinski, Slobodan Vujičić i Marko Čadež
Kompanija ProTent iz Obrenovca i poljska kompanija SBB Energy potpisale su u Privrednoj komori Srbije (PKS) Sporazum o strateškom partnerstvu sa ciljem uspostavljanja dugoročne poslovne saradnje, primene "know how" tehnologija i naučnih dostignuća radi unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, usaglašavanja našeg sistema sa propisima EU, kao i zajedničkog nastupa na tržištu.

Sporazum su, u prisustvu predsednika PKS Marka Čadeža i ministra savetnika u Ambasadi Poljske u Srbiji Ane Perl, potpisali direktor ProTent doo Slobodan Vujičić i predsednik uprave SBB Energy Žemovit Slomčinski.

Izražavajući zadovoljstvo što je ovako važan sporazum potpisan u "kući srpske privrede", predsednik PKS je istakao da je ovo partnerstvo u obostranom interesu, i srpske, i poljske kompanije, navedeno je u saopštenju PKS.

- Naša kompanija dobija ono što poljska kompanija ima, a to je preko potrebna tehnologija po svim standardima EU za smanjenje zagađenja. Ovo partnerstvo omogućiće ProTent-u da se predstavi na drugim tržištima i bude deo konzorcijuma na velikim međunarodnim tenderima. Očekujem da će se u saradnju uključiti i druge domaće kompanije, kao i da će sledeći korak biti zajednička proizvodnja - naglasio je Čadež.

- Pro Tent danas zapošljava više od 8.000 radnika i 95% aktivnosti našeg privrednog društva povezane su sa Elektroprivredom Srbije. Saradnja sa poljskom kompanijom, veoma je povoljna za ceo termoenergetski sektor u Srbiji - rekao je Vujičić.

Kompanija ProTent bavi se pružanjem širokog asortimana usluga u oblasti elektro-mašinskog održavanja i remonta, zaštite životne sredine, konsaltinga i inženjeringa, održavanja protivpožarnih aparata i instalacija i drugih.

Predsednik uprave poljske kompanije Slomčinski ukazao je da će SBB Energy podeliti svoja iskustva sa srpskom kompanijom, kao i da dve kompanije imaju širok spektar mogućnosti za saradnju na polju energetike. Smatra da srpska privreda treba da se uskladi sa svim zakonodavnim okvirima EU, kako ne bi bila ograničena za nova tržišta. Podseća da je odrastao u Srbiji, da je u Obrenovcu završio osnovnu školu i da mu je lično veoma drago zbog saradnje sa ovdašnjim kompanijom i privredom.

- Ovaj sporazum predstavlja novo poglavlje u našoj saradnji. I Srbija i Poljska zasnivaju svoju energiju na uglju, a buduće saradnje može se ogledati u oblasti alternativnih energetskih izvora, inovacija i održivog razvoja - rekla je predstavnica Ambasade Poljske u Srbiji Ana Perl.

Kompanija SBB Energy je svetski poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje. Saradnja sa srpskom kompanijom omogućiće realizaciju složenih projekata u energetici, ekologiji, kao i u procesu dekarbonizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.