NavMenu

Tvornica cementa Kakanj ulaže 14 miliona KM u gradnju silosa klinkera

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.02.2011. 16:02
Komentari
Podeli

Sredinom prošle godine Tvornica cementa Kakanj započela je sa implementacijom investicijskog projekta izgradnje novog silosa klinkera. Klinker je poluproizvod u procesu proizvodnje cementa i glavni sastojak cementa, a nastaje procesom pečenja.

U pitanju je potpuno ekološka investicija vrijedna 14 miliona KM, a primarna svrha ovog projekta jeste da se eliminišu sekundarne emisije prašine. Koordinatorica za komunikacije u Tvornici cementa Kakanj Emina Dedić potvrdila je za eKapiju da se trenutno radi na pripremi izrade betonske grede na vrhu zida, montaža krova, pokrivanje krova i pripadajućih krovnih konstrukcija, montaža opreme, te uređenje okoline silosa.

"Da bi obezbijedila dovoljne količine cementa za potrebe tržišta, tvornica mora tokom zimskih mjeseci praviti rezerve klinkera. Za te potrebe do sada su korištena dva silosa ukupnog kapaciteta 50.000 tona, što nije bilo dovoljno da se smjeste sve količine koje se proizvedu u zimskom periodu, pa se klinker morao obrađivati kroz vanjsko skladištenje. Tom prilikom dolazilo je do emisija sekundarne prašine. S obzirom da Tvornica cementa Kakanj svoje poslovanje zasniva na principima ekološke odgovornosti, odlučeno je da se ulože dodatna sredstva kako bi se izgradio novi silos klinkera, kapaciteta 70.000 tona, koji može zadovoljiti potrebe skladištenja", istakla je Dedić.

Sa novim silosom eliminišu se sekundarni izvori prašine - prašina prilikom skladištenja i vraćanja klinkera u proizvodni proces, a također se značajno smanjuju i dodatne emisije CO2 i buke uzrokovane radom vozila.

Projekat podrazumijeva konstrukciju silosa klinkera, te uključuje transportni sistem od postojećih silosa klinkera do novog silosa, transportni sistem od silosa klinkera do dozirne vage, sisteme otprašivanja za sve transportere.

Projektna dokumentacija izrađena je 2009. godine, dok su sve neophodne dozvole dobivene tokom 2010. godine. Radovi na temeljima i betoniranju zidova silosa započeli su odmah po dobivanju potrebnih dozvola.

"Građevinski radovi u BiH su sezonalni, što znači da se obustavljaju tokom zimskih mjeseci, a u najvećem obimu se provode tokom ljeta. Planirano je da se projekta završi u 2011. godini. Ovim projektom Tvornica cementa Kakanj još jednom pokazuje da maksimalno ulaže sredstva i napore u poboljšanje zaštite životne sredine u lokalnoj zajednici u kojoj djeluje", naglašava Dedić.

Projekat je rađen prema modernim i ekološki naprednim svjetskim standardima primjenjivim na ovu vrstu objekata, a projektnu dokumentaciju radila je firma Kottmann Engineering Gmbh iz Njemačke. Izvođač radova za temelje i tunele silosa radila je kakanjska firma Trgošped d.o.o, dok su podizvođači bili Deela d.o.o. Kakanj, za ispomoć u radnoj snazi i Arel d.o.o. Zenica, za armaturu.

Izvođač radova za zidove silosa je Radnikgradnja d.o.o. Lukavac, a podizvođači Arel d.o.o. Zenica za armaturu, TBG BH d.o.o. za isporuku betona, a GMK d.o.o. Kakanj za ispomoć u radnoj snazi. Izradu i montažu čelične konstrukcije poprečnog transportera radila je firma Rudstroj d.o.o. Kakanj uz ispomoć firme Metalno d.o.o Zenica.

Rudstroju je također povjerena montaža čelične konstrukcije krova i pripadajućih objekata (transporter i penthouse), za čiju izradu i dopremu je zadužena kompanija Hoffmeier Industrieanlagen GmbH +Co iz Njemačke. Opremu (transportere i vrećaste otprašivače) i isporuku opreme radiće zajedno firme Scheuch GmbH i Aumund Fordertechnic GmbH iz Njemačke.

Posjećanja radi, Tvornica cementa Kakanj je vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa. Privatizirana je 2000. godine, a većinski dioničar je HeidelbergCement grupacija. U proteklih deset godina u ovu tvornicu i povezane djelatnosti uloženo je oko 140 miliona KM, a što je za 40 miliona više od privatizacijske obaveze.

N. Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.