NavMenu

Proglašena najljepša sela BiH - Prilika za dalji razvoj i promociju

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.12.2022. 10:27
Komentari
Podeli
Blagaj (Foto: Vedrana Džudža)Blagaj
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo juče je u Sarajevu prisustvovala ceremoniji proglašenja pobjednika takmičenja u organizaciji USAID-ovog partnera - Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural).

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb najljepšim selima u BiH proglasila je: Blagaj (Grad Mostar), Mijakovići – Bobovac (Općina Vareš), Bratač (Opština Nevesinje), Guča Gora (Općina Travnik), Kraljeva Sutjeska (Općina Kakanj), Krupa na Vrbasu (Grad Banja Luka), Martin Brod (Grad Bihać), Ostrožac (grad Cazin), Pecka (Opština Mrkonjić Grad), Prokoško jezero (Općina Fojnica), Ravno (Općina Ravno), Stupe - Žabljak (Grad Livno), Umoljani (Općina Trnovo) i Vranci (Općina Kreševo).

- USAID sa ponosom podržava ovu inicijativu i dodjelu nagrade za najljepša sela u BiH, a 14 dobitnika ove nagrade, ne samo da će biti označeni kao vrijedne turističke destinacije koje treba posjetiti, nego će to predstavljati jedan podsticaj za brži ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama ali i šire - navela je Chubb, prenosi sajt federalnog ministarstva.

Ta sela u BiH, prema njenim riječima, sada se pridružuju jednom prestižnom klubu sela i mjesta u drugim zemljama širom svijeta za koja se pokazalo da su značajno profitirala u turističkom, ali i ekonomskom smislu.

Nagrada će, kako je dodala Chubb, doprinijeti otvaranju novih radna mjesta, novih prilika za ostvarivanje dohotka i napravit će se bolje veze koje će omogućiti čuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH u lokalnoj zajednici i šire.

Đapo je naglasila da je ministarstvo, na čijem je čelu, skupa s USAID-om izradilo Strategiju razvoja turizma FBiH 2022-2027 u kojoj su prioriteti ruralni razvoj i razvoj seoskog turizma.

- Strategija je predložila konkrente mjere vezane za proširenje ponude smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima, te razvijanje raznovrsnih proizvoda i osmišljavanje iskustava u okviru ruralnog turizma. Razvoj ruralnog turizma prepoznat je kao prioritet i u usvojenoj Strategiji razvoja Federacije BiH.

Ujedno, navela je ministrica Đapo, ovo je i oblast gdje Federalno ministarstvo okoliša i turizma blisko sarađuje sa drugim ministarstvima, prvenstveno sa ministarstvom poljoprivrede.

- Drago mi je vidjeti da sinergija postoji i kod projekta "Najljepša sela BiH". Pozdravljam i podršku USAID Turizam projekta cijelom ovom procesu, jer mislim da će on donijeti brojne koristi sektoru turizma u BiH i obogatiti ponudu za posebni profil turista, koji uživaju u netaknutoj prirodi, običajima ili autohtonoj gastronomiji.


Kao turistička destinacija, Bosna i Hercegovina ima svoje poznate adute, poput Sarajeva, Mostara, Bihaća, Neuma, Jajca, naravno i Trebinja, Banjaluke i mnogih drugih gradova. Ipak, mora se učiniti više da prelijepa sela širom zemlje budu prepoznata, brendirana i promovisana, te da se međunarodnim i domaćim gostima olakša posjetu tim selima.

- U ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma želim čestitati općinama i gradovima, koji su učestvovali u pripremi aplikacija, koji su vrlo ozbiljno pristupili ovoj inicijativi, te čija su sela uvrštena na spisak "Najljepših sela BiH" u ovom prvom krugu ocjenjivanja. To je odlična prilika za njihov dalji razvoj i promociju, a posebne koristi će imati stanovništvo – naglasila je Đapo.

Ministrica je na kraju pozvla i sve druge lokalne zajednice sa posebnim, specifičnim, prepoznatljivim selima da ih kandiduju, jer smatra da BiH ima još puno bajkovitih sela na koja mogu biti ponosni kao na dio kulturnog nasljeđa.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.