NavMenu

U Zenici počela izgradnja gasovoda u dužini od 2,8 km - Radove izvodi firma Fuel Boss

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2022. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tashbulatova/shutterstock.com)Ilustracija
U ulicama Prve zeničke brigade, Margita i Profesora Mustafe Čauševića počeli su građevinsko-mašinski radovi na izgradnji primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda u dužini od 2,8 kilometara, prenio je sajt Grada Zenica.

Kako su pojasnili iz preduzeća Zenicagas, na trasi primarne gasne distributivne mreže, na dionici puta Kantonalna bolnica Zenica – Prve zeničke brigade – Margita – Profesora Mustafe Čauševića, predviđena je izgradnja jedne prijemno regulacione stanice (PRS 4) namijenjene za snabdijevanje Kantonalne bolnice Zenica, te dvije rejonske regulacione stanice (RRS 5 i RRS 6) namijenjene za snabdijevanje naselja Crkvice i Novo Radakovo prema prostornom obuhvatu gasifikacije grada Zenica.

- Na pomenutoj trasi predviđena su dva odvojka za eventualnu izgradnju gasnih kotlovskih postrojenja za potrebe JP Grijanje Zenica, svaki kapaciteta 7 MW, i to odvojak u Ulici Profesora Mustafe Čauševića i odvojak u Ulici Prve zeničke brigade. Predmetni gasovod predstavljaja prvu fazu izgradnje primarne distributivne gasne mreže u skladu sa načelnim odobrenjem za građenje za složenu građevinu - kazao je Sandino Rizvanović, direktor preduzeća Zenicagas.


Pojašnjava da načelno odobrenje predstavlja osnovni uslov za dalji postupak izgradnje primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda na području grada Zenice i samim tim garantuje gasifikaciju grada Zenica, koja je bila predviđena Idejnim projektom gasifikacije grada iz decembra 2020. godine i Studijom izvodljivosti gasifikacije Zenice iz 2009. godine.

Radove izvodi firma Fuel Boss, a period izvođenja radova je od decembra 2022. do kraja juna 2023. godine, navedeno je.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.