NavMenu

RS: Zbog neizgrađenih MHE godišnji gubici od 62,5 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 04.02.2011. 10:31
Komentari
Podeli

Republika Srpska (RS) godišnje ostaje uskraćena za 62,5 miliona KM po osnovu koncesiono ugovorenih, a neizgrađenih stotinak malih hidroelektrana (MHE), procijenila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su u izvještaju o reviziji učinka dodjele koncesija za MHE u RS u periodu od 2005. do 2009. godine utvrdili da se godišnje gubi 60 miliona KM zbog neostvarene proizvodnje struje, a 2,5 miliona KM po osnovu nerealizovanih prihoda od koncesione naknade za budžete RS i opština, pišu "Nezavisne novine".

Rukovodilac Sektora za reviziju učinka u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS Milovan Bojić precizirao je da ove vrijednosti predstavljaju nerealizovani prihod od predviđene proizvodnje struje od 1 150 gigavat-časova u svih 112 ugovorenih MHE.

"U RS je, međutim, do 2009. godine izgrađena samo jedna MHE Divič, dok su u međuvremenu izgrađene još dvije", rekao je Bojić, dodajući da je, s druge strane, deset koncesija potpuno zamrlo nakon sklopljenog ugovora.

Revizori su zaključili da su nadležne institucije u proces dodjele koncesija za izgradnju MHE ušle nespremne, navodeći da, na primjer, nije bilo prethodnih istraživanja opravdanosti ili se radilo na osnovu dokumentacije "Elektroprivrede RS" stare i po 20 godina. Na čak 30 odsto ugovora naknadno su sklapani aneksi, što revizori smatraju pokazateljem manjkavosti procesa. "Na reprezentativnom uzorku od 20 koncesija došli smo do zaključka da 40 odsto projekata nema perspektivu", naglasio je Bojić.

Kao ključne uzroke takve situacije revizori uglavnom navode duge i skupe procedure za dobijanje urbanističkih saglasnosti, te ekoloških i građevinskih dozvola, zatim nedostatak sredstava kod koncesionara, neizvjesnost u pogledu cijena struje i neriješene imovinsko-pravne odnose na lokacijama.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da je Vlada na prvoj sjednici u novom sazivu među prioritetne zadatke u narednih 100 dana zacrtala analizu svih ugovora o dodjeli koncesija za MHE, te dodao da će se raditi na uklanjanju svih administrativnih barijera na koje je revizor dao primjedbe i ići u realizaciju svih ugovora koji su realni za ostvaranje.

Predsjednik Komisije za koncesije RS Predrag Aškrabić kaže da je većina projekata izgradnje MHE zakočena zbog nedostatka sredstava samih koncesionara, "a ne zato što im je to neko branio". Prema njegovim riječima, primjer kompanije "Bobar", koja je izgradila elektranu, iako je posljednja podnijela zahtjev za koncesiju, pokazuje da se objekat može završiti za dvije godine ako koncesionar ima novca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.