NavMenu

Volkswagen odložio odluku o lokaciji nove fabrike u istočnoj Evropi

Izvor: autoblog.rs Ponedjeljak, 12.12.2022. 07:10
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je odložio odluku o lokaciji nove gigafabrike baterija za električne automobile u istočnoj Evropi u uslovima energetske krize i visoke inflacije.

Kompanija je ranije objavila da planira da širom Evrope izgradi šest fabrika baterija koje bi s radom krenule do 2030. godine uz kapacitet od čak 240 GWh godišnje. Jedna od fabrika će sasvim sigurno biti izgrađena na istoku Evrope, a druga u Španiji.

Najozbiljniji kandidati su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, a fabrika bi trebalo da bude otvorena 2027. godine.

Volkswagen je objavio da će konačnu odluku o lokaciji donijeti u prvoj polovini iduće godine te da ova odluka nema veze s izjavama češkog ministra privrede Karela Havličeka, koji je objavio da odluku očekuje do kraja godine.


O koliko velikom poslu je ovde riječ, dovoljno govori podatak da Volkswagenov centar za proizvodnju baterija u Saltziggeru trenutno zapošljava 500 ljudi iz 24 države, a očekuje se da će ukupno ulaganje iznositi oko dvije milijarde evra. Takođe, u skoroj budućnosti kapacitet će se udvostručiti sa startnih 20 GWh u 2025. godini, a broj zaposlenih će se povećati na čak 2.500 radnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.