NavMenu

U planu gradnja turističkog naselja na Prokletijama - Izdati urbanističko-tehnički uslovi

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2022. 13:01
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Lenar Musin)
U okviru Nacionalnog parka (NP Prokletije) planirana je gradnja turističkog naselja, koje će prostirati na lokaciji koju čine katastarske parcele 30/1/25, 30/1/26, 30/1/27, 30/1/28 i dio 30/1/2 KO Dolja.

Naselje će se graditi u zahvatu Prostornog plana posebne namjene NP Prokletije, na teritoriji opštine Gusinje, a Vlada je na poslednjoj sjednici, na zahtjev Almira Bekteševića, izdala urbanističko-tehničke uslove za realizaciju ovog projekta.

Lokacija se nalazi u trećoj zoni zaštite Parka u kojoj se, u režimu održivog korišćenja, mogu razvijati naselja i prateća infrastruktura u mjeri u kojoj se ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja.

Iz Vlade su naveli da lokalitet Škala zahvata jugoistočni obod doline Grebaje, koji u graničnom prostoru prema Albaniji završava grupom najviših crnogorskih vrhova. Konstatovano je da dugoročni razvoj turizma u ovoj zoni može integralno valorizovati raskošnu i atraktivnu prirodu ledničkih valova Grebaje, predjela Bjeliča, Karanfila, Popadije i Valušnice.

- U diskusiji je iskazana snažna podrška realizaciji ove značajne poslovne inicijative uspješnog predstavnika crnogorske dijaspore i istaknuta čvrsta opredijeljenost Vlade da učini sve što je neophodno kako bi se uklonile birokratske barijere za ostvarenje sličnih projekata u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

(Foto: Vlada Crne Gore/Urbanističko-tehnički uslovi NP Prokletije)
Kako je naznačeno u UT uslovima, na području NP Prokletije su izdvojene zone dominantnih turističkih sadržaja, između ostalih i Lokalitet Škala.

Predviđena koncepcija turističke ponude na prostoru Parka predviđa turistički smještaj u jednom broju postojećih aktivnih katuna sa mogućnošću proširenja nekih i razvoj eko-etno naselja uz smještaj u centrima za posjetioce, seoskom turizmu, planinarskim domovima - kućama - naseljima, kampovima, kampovima u divljini i planinarski
skloništima, a prevashodno u trećoj zoni zaštite.

Površina lokacije je cca 4.524 m2, maksimalna spratnost objekta je dvije nadzemne etaže, a kapacitet hotela, odnosno turističkog naselja i rizorta minimum 150 ležajeva.

Kada je riječ o ukupnim planiranim smještajnim kapacitetima u NP Prokltije, on iznosi 1696 ležaja, i to 120 u Centrima za posjetioce i kontrolnim punktovima, 487 u etno-eko selima, 140 u seosim domaćinstvima, 80 u objektima seoskog turizma, 117 u planinarskim domovima - kućama, 12 u planinarskim skloništima, 120 u kampovima, 170 u kampovima u divljini, 300 u malim planinskim hotelima i 150 u objektima eko lodge.

- Kao područje sa izuzetnim prirodnim i kulturnim odlikama, Prokletije imaju veliki potencijal da na inovativan i moderan način turističkom tržištu ponudi kvalitetne smještajne kapacitete sa dodatnim sadržajima, istovremeno interpretirajući tradicionalan način života na planini. Revitalizacijom i napuštenih sela na obodu Parka, lokalnom stanovništvu se omogućuje učestvovanje u turističkim aktivnostima - pojašnjeno je u UT uslovima.

Ovakav razvoj, navodi se, omogućava poslovanje tokom cijele godine, te diversifikuje i specijalizuje opštu turističku ponudu destinacije.

- Ovim se projektom predlaže program postepene rehabilitacije i konverzije starih planinskih sela u oblik ruralnog, odnosno eko-etno turističkog iskustva, oslonjenog na prirodne i etnološke atrakcije. Ova specijalizacija se predlaže obzirom na očekivanu dalju depopulaciju postojećih sela. Tradicionalni arhitektonski izraz, sklop i ambijent naselja je potrebno zadržati - navodi se u dokumentu.

U ovoj zoni se nalaze sljedeći turistički kapaciteti eko-katun Grebaje, katun Maja Karanfil, planinarski dom Branko Kotlajić i planinarski dom Karanfil.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.