NavMenu

Na koljenima i malinari i hladnjačari - Bez pomoći države ova godina biće kraj malinarstva

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 08.12.2022. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / sosinda)Ilustracija
Većina proizvođača malina koji su predali ovogodišnji rod još čeka na isplatu i pitanje je da li će i kada dobiti novac, jer je izvoz stao, zbog čega su na koljenima i hladnjačari i malinari, koji tvrde da će bez pomoći Vlade Srpske ova godina označiti kraj malinarstva.

Proizvođači iz Srebrenice, Bratunca i Milića, gdje je najviše zasada ovog bobičastog voća, kažu da situacija ni za koga nije dobra.

- Sve je i dalje neizvjesno. Neki hladnjačari su dio isplatili, neki su uzeli rod, a cijena se i ne nazire. Čekamo da bude formiran novi saziv Vlade Srpske da bismo sa budućim ministrom poljoprivrede i premijerom razgovarali o tome da se pokuša naći način da se pomogne i hladnjačarima i nama. Roba ne ide, banke ne odobravaju kredite hladnjačarima i oni nemaju odakle nas da isplate - ispričao je za Glas Srpske predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet Ivan Stojanović.

Naglasio je da jedni bez drugih ne mogu, jer ako propadnu malinari ni hladnjačari neće imati posla i obrnuto.

- Uložili smo mnogo novca i truda da bismo olako pustili da proizvodnja malina propadne, ali smo došli u situaciju da sami dalje ne možemo. Jeftine maline iz Ukrajine i Poljske izgurale su naše sa tržišta i moramo naći način da u ovom vremenu opstanemo i mi i hladnjačari - istakao je Stojanović.

Da su se svi našli, narodski rečeno, u neobranom grožđu, upozorava i vlasnik najveće hladnjače Agro dr Petko Rankić, koji je među prvima izašao sa otkupnom cijenom od 8,5 maraka po kilogramu malina.

- Nisam još isplatio svoje kooperante. Sve teško ide i razmišljam kako da se kreditno zadužim da bih bar preuzeti rod isplatio. Uzdamo se i u resorno ministarstvo. Izvoza nema, a i ono što smo izvezli po cijeni od 3,7 evra, uz prateće troškove, ostavilo nas je u minusu dvije marke po svakom kilogramu malina - ispričao je za "Glas" Rankić, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS.


Kazao je da će zamoliti nadležne čim bude formirana vlada da održe sastanak i pokušaju zajedno doći do rješenja, jer mnogo mještana Bratunca, Milića i Srebrenice živi od proizvodnje malina.

- Ako ostane ovako, dogodine neće ni biti otkupa, sve da proizvodnja i bude nastavljena, ne zato što ne želimo, već zato što su hladnjače pune i nećemo imati gdje da skladištimo novi rod voća - rekao je Rankić.

Količina

U Udruženju Vilamet rekli su da je sa područja Bratunca, Milića i Srebrenice isporučeno oko 2.000 tona malina i kupina.

Za kupine se i nađe poneki kupac, tvrde hladnjačari, dok maline niti ko traži niti uspijevaju da ih izvezu



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.