NavMenu

Nakon SAD-a, bh. proizvođači namještaja zakoračili i na britansko tržište

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.02.2011. 11:51
Komentari
Podeli

Samo tri mjeseca nakon veoma zapaženog pojavljivanja na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, bh. proizvodači namještaja ostvaruju uspjeh i na tržištu Velike Britanije.

Nakon posjete nedavno održanom sajmu namještaja u Birminghamu INTERIORS NEC 2011. (od 22. do 25. januara), firme iz BiH počele su s pripremanjem uzorka za prodaju te organiziranjem prvih naručenih isporuka, javila je VTKBiH.

Ovu posjetu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), podržao je USAID-Sida FIRMA projekat, a članove bh. delegacije činili su predstavnici sedam firmi iz BiH - Urban iz Banjaluke, Scontoprom iz Prijedora, Krivaja 1884 iz Zavidovića, Nova Forma iz Šamca, Standard iz Prnjavora, Artisan iz Tešnja i Xylon iz Ilijaša. U delegaciji su takođe bili i predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. te Privredne komore Republike Srpske.

Dobra organizacija posjete, zajednička strategija i uloženi trud već su se isplatili. Dvije kompanije, Krivaja 1884 i Nova Forma, koje su svoje proizvode i izlagale na ovom velikom sajmu, u Bosnu i Hercegovinu su se vratile sa dobijenim narudžbama i trenutno ubrzano rade kako bi za Veliku Britaniju otišle prve isporuke stolova, stolica i komoda.

U Birminghamu je bh. delegacija uspostavila i nukleus prodajno-proizvodne agencije (PPA) za tržište Velike Britanije koja će firmama iz BiH pružati podršku da bi što uspješnije odgovorile na zahtjeve tamošnjeg tržišta, a pomagat će im i u prodajnim aktivnostima. Kompanija Woodline Marketing Ltd. na području Velike Britanije djelovat će kao predstavnik za prodaju za firme iz BiH.

Bh. delegacija učestvovala je i na nekoliko direktnih poslovnih sastanaka sa potencijalnim partnerima, klijentima i agentima, koje je Woodline Marketing unaprijed dogovorio. Sastanci su bh. firmama omogućili da steknu jasniji uvid u trendove koji su trenutno aktuelni na britanskom tržištu namještaja.

Predstavnici Woodline Marketinga ovog mjeseca dolaze u Bosnu i Hercegovinu kako bi produbili saradnju sa FIRMA projektom i njegovim lokalnim partnerima u implemntaciji, a sve u cilju daljeg razvijanja prodajno-proizvodne agencije za potrebe, ne samo članove delegacije koja je boravila u Birminghemu, već i za sve ostale proizvođače namještaja u BiH koji su zainteresovani da se pridruže inicijativi. Očekuje se da će i ostale firme koje su posjetile sajam INTERIORS NEC 2011, nakon ove posjete uspjeti postići dogovore o prodaji.

Prodajno-proizvodna agnecija u Velikoj Britaniji je druga po redu koja je uspostavljena za potrebe proizvođača namještaja iz Bosne i Hercegovine. Prva, koja je za cilj imala povratak bh. firmi na tržište SAD, uspostavljena je za vrijeme poznatog sajma namještaja u High Pointu (SAD) „High Point Market Week, koji je održan i oktobru 2010.

INTERIORS NEC 2011 jedan je od najprestižnijih sajmova namještaja u Evropi na kojem izlaže više od 600 izlagača i koji nudi mnoštvo mogućnosti za uspostavljanje korisnih poslovnih kontakata i razmjenu informacija, te mogućnosti za povezivanje sa potencijalnim kupcima.

Tokom osamdesetih godina, Bosna i Hercegovina izvozila je značajne količine namještaja u Veliku Britaniju. USAID-Sida FIRMA Projekat i VTK BiH blisko sarađuju sa drvoprerađivačima iz BiH, podupirući ih u njihovim nastojanjima da povećaju svoje međunarodno prisustvo i uspješno se vrate na tržišta SAD i Evropske unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.