NavMenu

Potpisani koncesioni ugovori za solarnu i vjetroelektranu u Bileći - Firma B&B sunce vjetar ulaže skoro 240 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 07.12.2022. 13:06
Komentari
Podeli
Nedeljko Babić i Petar Đokić (Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva RS)Nedeljko Babić i Petar Đokić
Potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području opštine Bileća, saopšteno je danas iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor firme B&B sunce vjetar, registrovane u Bileći, Nedeljko Babić potpisali su danas u Banjaluci dva ugovora - za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane Planik. Oba buduća postrojenja su na području opštine Bileća.

Instalisana snaga buduće solarne elektrane će iznositi 80 MW, procjenjena godišnja proizvodnja 106 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije godine. Кoncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100 КM.

Instalisana snaga buduće vjetroelektrane će biti 39,6 MW, procjenjena godišnja proizvodnja 93,20 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije i po godine. Кoncesija je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 101.527.135 КM.

Кoncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 507.635,60 КM za vjetroelektranu i 684.540 КM za solarnu elektranu.

Кoncesionar će nakon izgradnje za svako postrojenje u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM po proizvedenom kilovat-satu (kWh) električne energije, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.