NavMenu

Niška inovacija čuva pčele u Srbiji i Keniji - U pripremi unapređena verzija za sezonu 2023.

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2022. 19:09
Komentari
Podeli
Beehold standard montaža (Foto: Đurkovic T.)Beehold standard montaža
Digitalizacija se sve sigurnije i raznovrsnije "uvlači" i u svet poljoprivrede, pa su i sve učestaliji pokušaji da se uz pomoću tehnologije olakša i unapredi bavljenje skoro svim segmentima argrara. Povećanje produktivnosti, ispitivanje kvaliteta zemljišta, ublažavanje uticaja atmosferskih (ne)prilika, automatsko navodnjavanje samo su neke od ideja čijoj realizaciji možemo da svedočimo.

U grupu ovakvih inovativnih, možda čak i pionirskih, poduhvata svrstala se i priča koja dolazi iz Niša, a odnosi se na kreiranje digitalnog alata koji služi za daljinski nadzor pčelinjeg društva i košnice mobilnom aplikacijom.

Teško da smo ovako nešto mogli zamisliti pre samo dvadesetak godina, ali danas veštačka inteligencija otvara nesaglediva polja mogućnosti.

- Pre 15-tak godina tokom moje srednje škole, zajedno sa drugom iz odeljenja, Obradom Stajićem smo pokušavali da digitalizujemo pčelarenje. Međutim, u tom trenutku tehnologija nije bila dovoljno razvijena da bi smo ideje sproveli u delo. Bilo je potrebno da se oženim Jelenom (AI ekspert) i da u razgovoru sa njenim bratom Mihajlom (IoT ekspertom), 2020. godine shvatimo da kombinacija našeg znanja i iskustva konačno može da doprinese stvaranju jedinstvenog proizvoda za pčelare - opisuje razvojni put za eKapiju Petar Pejić, CEO Beehold-a.

Beehold Pro montaža u Najrobiju, Kenija (Foto: Y. H. Tola)Beehold Pro montaža u Najrobiju, Kenija
Kako nam kaže prvi koraci desili su se 2020. a to su bila laboratorijska validacija tehnologije i patentna zaštita.

- Ubrzo nakon tog prihvaćeni smo za Raising Starts program gde smo uz mentorsku i finansijsku pomoć 2021. godine kreirali i testirali dva prototipa, jedan u Srbiji i drugi u Keniji. Ove godine smo uspešno kreirali i prodali prvih 10 MVP (mininalni održivi proizvod prim. aut.) sistema i dobili veoma korisne povratne informacije za dalja unapređenja. Trenutno radimo na razvoju MMP verzije koja će biti dostupna za korišćenje na početku sledeće pčelarske sezone 2023. godine. Ova verzija sistema trenutno je dostupna za poručivanje na našoj veb strani - navodi Pejić.

On ističe da je bio posebno prijatno iznenađen interesovanjem naših pčelara za proizvodom i njihovim trudom i angažovanjem na testiranju proizvoda i pružanju korisnih povratnih informacija.


Za efikasniji rad pčelara i bolje zdravlje pčela

Beehold radi na kreiranju pčelarevog digitalnog asistenta, baziranog na veštačkoj inteligenciji. Cilj je da se u potpunosti eliminiše potreba za manulenim nadzorom pčelinjih društava da pčelarov rad bude mnogo efikasniji, a pčele zdravije. Dobitnici su druge nagrade na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2021. godinu.

Beehold Pro (Foto: Pejić P.)Beehold Pro
Pejić za eKapiju otkriva da su do sada kroz grantove i nagrade dobili i investirali u razvoj nešto više od 180.000 EUR.

Njihov proizvod smanjuje potrebu za manuelnim nadzorom koji je, kako kaže Pejić, u 80% slučajeva nepotreban i samo remeti pčelinju zajednicu, smanjuje greške zahvaljujući automatskom praćenju stanja košnice od strane asistenta, upozorenjima i preporukama za pravilno pčelarenje i smanjuje smrtnost pčela zatrovanih pesticidima.

- Prvi startap smo počeli sa razojem 2015. godine. Tada je veoma izazovno bilo razvijati startap jer u Nišu nije postojala podrška u razvoju niti prostor poput NTP-a, namenjen startapovima. Danas je situacija mnogo drugačija i u Srbiji imamo neviđene mogućnosti za razvoj startapa u najranijim fazama uz mentorsku i finansijsku podršku kroz programe Naučno tehnoloških parkova i Fonda za inovacionu delatnost - ističe Pejić.

Beehold tim (Foto: Iličkov V.)Beehold tim
Pejić nam kaže da su trenutno u fazi razvoja, kao i da im je zbog postojanja hardverskog dela sistema primarno tržište u 2022 i 2023. godini biti lokalno tržište Srbije.

- Planovi idu u dva smera. Jedan je komercijalizacija Beehold standard uređaja i širenje na tržišta susednih zemalja. Drugi je dalji razvoj ključnog Beehold pro sistema i prikupljanje neophodnih podataka za unapređenje AI asistenta - ističe Petar Pejić.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.