NavMenu

Ministarstvo privrede KS predstaviće se na sajmu privrede s konceptom gejming sela

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2022. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: skenderija.ba)
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj 8. sajma bh. privrede, a osim pokroviteljstva, po prvi put i izlagač na sajmu.

Na 400 kvadrata sajamskog prostora u dvorani Mirza Delibašić, Ministarstvo privrede konceptualno oprema prostor poznat kao "gejming selo". Pod pokroviteljstvom Ministarstva u ovom selu biće predstavljeni statapovi osnovani uz podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovala u programu prekogranične saradnje, projektu koji je Ministarstvo realiziralo u partnerstvu s Crnom Gorom, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

- Naš koncept je spoj tradicionalnog sa savremenim, inovativnim, odnosno tradicionalne grane privrede povezali smo s novim tehnologijama i kreativnom industrijom. Na taj način želimo omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i malim obrtima da svoje proizvode i usluge predstave potpuno drugačije od tradicionalno uobičajenog načina na sajamskim izlaganjima, a našim startup-ima pružiti priliku da se predstave javnosti i povežu sa drugim privrednicima - saopštio je ministar privrede Adnan Delić na današnjoj press konferenciji.


Gaming selo popularan je koncept promocije u svijetu i regiji, a u BiH takav koncept po prvi put biće predstavljen na ovom sajmu.

U okviru sajma na izložbenom prostoru Ministarstva privrede bit će organizovano i finale regionalne Biznis gejming lige koja je u četiri sezone okupila više od 500 uposlenika različitih kompanija iz BiH i regiona. U finalu učestvuje 50 uposlenika iz 10 kompanija i sigurno je da će ovaj događaj privući veliki broj posjetitelja na sajam, posebno mladih koji inače nisu posjetitelji privrednih sajmova.

- Na ovaj način želimo povezati sve ono što čini privredu u Kantonu Sarajevo i popularizirati kreativnu industriju koja ima potencijal brzog razvoja u BiH, ukoliko je podržimo i prepoznamo kao industriju, kao što su prepoznale zemlje regije - istakao je ministar Delić.

Osim sajamskog dijela, u okviru stručnog programa, Ministarstvo je organizator i domaćin panela o turizmu, startup biznisu i gaming industriji kao grani privrede, a na panelu o gamingu panelisti iz Beograda i Zagreba koji će predstaviti svoja iskustva s ovom industrijom, dok će predstavnici ove industrije iz Sarajeva govoriti o situaciji u našoj zemlji.

Sajam se otvara u četvrtak ove sedmice u 10:00 sati i trajat će do nedjelje do 19:00 sati
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.