NavMenu

EU sprema odgovor na američke subvencije za električne automobile

Izvor: Politika Utorak, 06.12.2022. 07:39
Komentari
Podeli
(Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je promjene pravila o državnim subvencijama kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Američke Države koje, proizvođačima električnih automobila i baterija, kao i ostalim kompanijama na području zelene tranzicije daju izdašne olakšice.

- Konkurencija je dobra, ona podstiče inovacije, jača učinkovitost, osigurava napredak i na taj način snižava cijene u području čistih tehnologija. Ali, u tržišnoj utakmici moraju vladati ista pravila za sve - rekla je fon der Lajen.

Administracija predsjednika Bajdena donijela je investicioni plan od oko 370 mlrd USD nazvan Akt o smanjenju inflacije (IRA) koji predviđa velike povlastice za američke proizvođače.

Zakon omogućava poreske olakšice za kupce električnih automobila ako su proizvedeni u SAD, a subvencije bi dobijali i proizvođači baterija za taj isti automobil. Prema zakonu koji podstiče pristup "kupuj američko", proizvođači električnih automobila imaju veliku prednost ako proizvode i kupuju dijelove za svoje proizvode u SAD-u.

- Postoji opasnost da IRA vodi prema nepoštenoj konkurenciji, prema zatvaranju tržišta i dovede do fragmentacije dobavljača koji su već prošli kroz iskušenja tokom pandemije - rekla je fon der Lajen.


Prema njenoj ocjeni EU mora donijeti mjere koje bi dovele do "uravnoteženja" i ispravile poremećaje na tržištu izazvane američkim subvencijama. Kazala je da EU treba da pojednostavi i prilagodi svoja stroga pravila o državnim subvencijama kako bi vlade država članica bile fleksibilnije kod odobravanja subvencije.

Takođe je upozorila da se EU ne smije oslanjati samo na državnu pomoć jer bi to dovelo do neravnopravne trke u subvencijama unutar same unije, pri čemu dio država članica ima veliki fiskalni kapacitet, a druge, visokozadužene, imaju vrlo mali manevarski prostor da podstiču svoja poduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.