NavMenu

CG: Ni tri mjeseca nakon sajber napada informacioni sistem ne funkcioniše u punom kapacitetu

Izvor: RTCG Utorak, 06.12.2022. 07:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / madartzgraphics)
Nadležni ni tri mjeseca od sajber napada, nijesu našli pravi put da osposobe informacioni sistem Crne Gore, zbog čega pojedine institucije i dalje ne funkcionišu u punom kapacitetu.

Sajber napad na vladinu infrastrukturu ogolio je slabosti sistema. Nemogućnost sprovođenja javnih nabavki usporila je mnogo toga i vratilo nas nekoliko koraka unazad.

Da li nam je sistem i dalje blokiran, iz RTCG su provjerili u Ministarstvu javne uprave.

- Svi smo mi u nekom zaostatku sa svojim obavezama zbog hakerskih napada koje smo imali. Međutim, što se tiče samih tendera, tu nema nikakvih problema, upoznata je javnost kad smo podigli sistem za elektronske nabavke.No, iako je tehnički sada sve u redu, svjedoci smo da su mnoga kašnjenja javnih nabavki pravdana sajber napadom. Iz ministarstva prosvjete objašnjavaju da sistem obrazovanja sada funkcioniše po planu, iako je u prethodnom periodu bilo određenih kašnjenja - kazao je Dušan Polović.

Kako je saopštio Spasoje Ostojić, dolazilo je do kašnjenja obavljanja tehničkih poslova.

- Kao što je nostrifikacija diploma, isplate naknada visokoškolcima u programu stručnog osposobljavanja, kašnjenje nekih tendera, ali ne u mjeri koja umnogome utiče - kaže Ostojić.

Dok svijet ide u pravcu izbacivanja papira iz upotrebe, zbog posledica sajber napada, novinari i novinarke u Crnoj Gori su u poslednje vrijeme bili prinuđeni da svoje upite određenim državnim institucijama nose lično ili da ih šalju faksom.

Iz Ministarstva javne uprave, s druge strane, poručuju da je i problem s mejlovima riješen:

- U pojedinim ministasrtvima nisu odrađeni u potpunosti, od strane kolega iz tih ministarstava, čišćenje tih računara po nekim našim preporukama i mi nismo onda u mogućnosti da ih pustimo na internet mrežu iz razloga bezbjednosti - kazao je Polović.


No, sudski vještak Marko Lakić smatra da određene institucije, sajber napad koji se dogodio u avgustu, koriste kao izgovor za nerad.

- Hakerski napad je bio i prolazi polako. Bilo je nekih privremenih rješenja, gdje su neka ministasrtva preuzela, gmail adrese da koriste. Tako da, na takav način, da je bilo volje, mogli su odmah da odgovore na vaša pitanja. U pitanju više izgovor nego baš neki veliki problem, koji nismo mogli da riješimo više od tri mjeseca od tih prvih hakerskih napada - kaže Lakić.

Dok se utvrdi zbog čega i dalje neke institucije ne funkcionišu u punom kapacitetu, na čekanju je i procjena štete. Ranije su zvaničnici procijenili da bi taj iznos mogao biti između 100.000 i 2,5 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.