NavMenu

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedjeljak, 05.12.2022. 08:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
U Egiptu su pred izgradnjom paralelni projekti najvećeg solarnog i vjetroparka u zemlji, ukupne snage 1,07 GW. Oni će električnom energijom snabdijevati milion ljudi i to po najnižim cijenama u cjeloj Africi, saopštila je Međunarodna finansijska korporacija – IFC.

AMEA Power iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je zatvorio finansijsku konstrukciju za izgradnju, upravljanje i vlasništvo nad postrojenjem Abydos Solar od 560 MW i vjetroelektranom Amunet Wind snage 505 MW. Vijest je prenjela Međunarodna finansijska korporacija ili IFC, članica Grupacije Svjetske banke, koja je odobrila 145 mil USD u okviru paketa kredita i vlasničkog udjela vrijednog ukupno 1,1 mlrd USD, piše Igor Todorović za sajt Balkan Green Energy News.

Ovo će biti najveća fotonaponska elektrana i najveći vjetropark u Egiptu, a u finansiranju učestvuju banke iz UAE, Japana i Holandije, saopšteno je. IFC je istakao da će struja biti plasirana po cijeni od 20 odnosno 30 USD po MWh i da je to najniža cijena u Africi.

Dvije najveće elektrane na obnovljive izvore u Egiptu će proizvoditi dovoljno struje za milion ljudi

Abydos i Amunet će smanjiti godišnji ugljenični otisak Egipta za 1,7 miliona tona i podmiriti potrebe milion stanovnika za električnom energijom, navedeno je u objavi.

Uloga IFC-a je bila da otkloni najveći dio rizika od porasta kamatnih stopa, pa je zagarantovao fiksnu umjesto varijabilne kamate za cjelokupni paket tokom cijelog perioda otplate. Otkrio je i da je u ovaj posao uspio da uvede Japansku banku za međunarodnu saradnju (JBIC) i Holandsku preduzetničku razvojnu bankua (FMO) i da su izdvojile ukupno 160 mil USD za dugoročne kredite za solarnu elektranu.

IFC je naglasio da je kao vodeća finansijska institucija u transakciji zaslužan za to što su JBIC i poslovne banke Sumitomo Mitsui Banking Corp, Sumitomo Mitsui Trust Bank i Standard Chartered Bank u zbiru odobrile više od 500 mil USD. Taj dio osigurava japanski Nippon Export and Investment Insurance, a Commercial International Bank iz Egipta je odobrila paket za obrtna sredstva.

Egipat je zacrtao postizanje udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije od 42% najkasnije 2035. godine.

Kineske kompanije su snabdjevači u oba projekta

Lokacija za solarni park Abydos je kod grad Kom Ombo u guvernoratu Asvan na jugoistoku zemlje. Vjetropark Amunet će biti izgrađen u oblasti Sueckog zaliva, koja se ističe po snazi vjetra. Početak izgradnje oba projekta kreće prije kraja godine. Očekuje se da će solarna elektrana biti završena za 18 mjeseci, a vjetropark za 30 mjeseci, dodao je IFC.

Sumitomo Corp. iz Japana drži 40% vlasništva u budućoj vjetroelektrani Amunet. Portal Recharge saznao je da je AMEA Power za isporuku turbina angažovao Envision Energy, a za opremu za fotonaponsku elektranu JA Solar. Obe firme imaju sjedište u Kini.

Kompanija je nedavno sa Vladom Egipta potpisala sporazum o izgradnji postrojenja od 1 GW kapaciteta za proizvodnju zelenog vodonika, od kojeg bi se pravilo 800.000 tona zelenog amonijaka godišnje za izvoz.

Zeleni amonijak je pogodniji za prevoz brodovima, budući da je vodonik nestabilan i zauzima previše prostora. Osim za skladištenje energije, može da se koristi kao gorivo za vozila i proizvodnju đubriva. Ova tehnologija je još u ranoj fazi razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.