NavMenu

Otvoren Ex-Yu Rock Centar u Sarajevu - Istorija i budućnost roka sa prostora bivše države

Izvor: Radiosarajevo.ba Subota, 03.12.2022. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Bruno Emmanuelle)
Na otvaranju Ex-Yu Rock Centra, upriličenog u sarajevskom Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg Kaktusa izloženo je oko 200 originalnih artefakata.

"Sarajevska rok scena 1980-1992 godine" tema je prve izložbe, nazvane po pesmi Zabranjenog pušenja "Šokiraš me majke mi!".

Igor Mišić iz tima Ex-Yu Rock Centra kazao je da se na pripremi izložbe radilo više od godinu dana.

Idejni tvorac projekta je Amerikanac Vil Ričard (Will Richard), koji u Bosni i Hercegovini živi 12 godina. On je prilkom otvaranja izjavio da je jugoslovenska rok scena bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske.

Ričard je rekao da su u posljednje dvije godine prikupili značajan broj eksponata.

- Plan je da otvorimo veliki muzej cijele Jugoslavije, možda za godinu dana. U međuvremenu da imamo tri, četiri velike izložbe, prije toga - kazao je Ričard.

Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi istoriju i budućnost ex-yu roka kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Izložba "Šokiraš me majke mi!" pokriva zlatno doba sarajevske scene - uključujući korene roka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma "Odbrana i poslednji dani" grupe Idoli, biće otvorena sredinom decembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.