NavMenu

(Ne)disciplina u procesu fiskalizacije: Još uvijek mali broj licenciranih proizvođača na tržištu

Izvor: eKapija Srijeda, 02.02.2011. 10:59
Komentari
Podeli

Prema podacima Federalne porezne uprave 2.219 obveznika je izvršilo fiskalizaciju u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

Najviše obveznika registrovano je u Kantonu Sarajevo 411, zatim u Zeničko-dobojskom 374, Hercegovačko-neretvanskom 387, Tuzlanskom 328, Srednjobosanskom 308, dok je u ostalim kantonima zabilježen manji broj registrovanih obveznika.

"Sa 31. januarom 2011. godine podneseno je ukupno 3.308 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju. Moramo istači činjenicu da je, prema podacima kojim raspolaže Porezna uprava Federacije BiH, broj obveznika koji su dužni da se fiskalizuju znatno veći. Tako da očekujemo da će u narednom periodu biti podnesen veliki broj zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, s obzirom da znatan broj obveznika čeka zadnji rok za podnošenje zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju", kažu u Federalnoj poreznoj upravi.

Inspektori Porezne uprave susretali su se i susreću se sa problema na terenu koji se ne mogu otkloniti na licu mjesta, tako da se postupak fiskalizacije obustavlja ili odgađa.

U Poreznoj upravi kažu kako su ti problemi obično: "Prodaja nekompletnih fiskalnih uređaja od strane proizvođača/zastupnika. Dešava se da se prilikom postupka fiskalizacije pokvari fiskalni uređaj. Tehnička nespremnost servisa i nedovoljna obučenost servisera za kvalitetno obavljanje radnji koje su uslov za fiskalizaciju od strane Porezne uprave."

Navedeni problemi i njihovo otklanjanje nisu u nadležnosti Porezne uprave Federacije BiH, pogotovo kad se radi o još uvijek malom broju licenciranih firmi, odnosno firmi koje fiskalne sisteme ili njegove dijelove mogu stavljati u promet s obzirom da je za ovaj dio isključivo nadležna Komisija Federalnog ministarstva finansija.

"Već duže vrijeme Porezna uprava ističe prigovore prema nadležnoj Komisiji za testiranje i Federalnom ministarstvu finansija da Komisija veoma sporo radi i da je to uzrok još uvijek malog broja licenciranih proizvođača/zastupnika koji mogu staviti u promet fiskalne uređaje, odnosno nedovoljanog broja fiskalnih uređaja na tržištu", pojašnjavaju u Upravi, naglašavajući kako je Porezna uprava osposobljena za primjenu Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno provođenje fiskalizacije u Federaciji BiH što znači da uspješnost i dinamika fiskalizacije zavisi od osposobljenosti ostalih učesnika u fiskalizaciji: proizvođača/zastupnika fiskalnih uređaja, distributera, servisa i servisera, nadležnih komisija federalnog ministarstva finansija.

U Poreznoj upravi smatraju kako bi proces fiskalizacije trebao doprinijeti poboljšanju discipline poreznih obveznika, jer će se pomoću fiskalnih sistema objektivnije iskazivati stvarno realizirani dnevni gotovinski promet u poslovnim knjigama.

"Putem fiskalnih sistema koji će biti povezani sa softverom Porezne uprave, omogućit će se evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa, neovisno od toga da li je račun plaćen gotovinom, čekom, virmanom ili karticom. Na ovaj način trebala bi se smanjiti siva ekonomija, spriječiti utaja poreza i omogućiti stvaranje jednakih uslova na tržištu u korist zakonitog poslovanja", ističu u Upravi, pojašnjavajući kako fiskalni sistem za Poreznu upravu predstavlja novinu. Oslanja se na softverska rješenja i predstavlja način evidentiranja prometa.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.