NavMenu

Zapadni Balkan: Tržište od 25 milijuna potrošača privlači investicije

Izvor: eKapija Srijeda, 02.02.2011. 09:48
Komentari
Podeli

Organizatori prvog Američko-balkanskog poslovnog samita za trgovinu i ulaganja (US - Balkan Business Summit) koji će se održati u ožujku ove godine u američkom gradu Baltimoreu očekuju dobar odaziv balkanskih i američkih kompanija. Nadaju se da će njegovo održavanje također, uspjeti regiju zapadnog Balkana učiniti atraktivnom za američka ulaganja.

"Američkih investicija veoma je malo na Balkanu, a jedan od razloga za to može biti i u generalno slaboj informisanosti o ovoj regiji", kaže za eKapiju Svetlana Vukčević, izvršna direktorica organizacije US-Balkans Alliance koja je s američkom državom Meryland organizator samita.

Zbog svega toga glavni cilj samita je da informira američke kompanije o mogućnostima ulaganja u zapadni Balkan. Iz tih razloga se država Meryland, koja je prije dvije godine u Podgorici otvorila svoje predstavništvo za zapadni Balkan, odlučila da stane iza prvog ekonomskog samita koji bi trebalo da unaprijedi ekonomske odnose ove dvije regije.

Vukčević smatra da bi zapadni Balkan, kao jedinstveno tržište od 25 milijuna stanovnika, i te kako mogao biti interesantan Amerikancima pogotovu što je to tržište u samom srcu Europe, gdje oni zasad još nisu znatnije prisutni.

Osim toga samo predstavljanje balkanskih gospodarstvenika američkim kompanijama pomoglo bi da se za početak ostvare kontakti i balkanski region učini atraktivnim za ulaganja i plasman američkih proizvoda. Smatra da će se uspostavljanjem kontakata sa američkim firmama i našim kompanijama pružiti šansa da ispitaju mogućnosti za izvoz proizvoda na veliko američko tržište.

Inače, samit će se fokusirati na oblasti energetike, turizma, vojne industrije i odbrane, IT, proizvodnje, saobraćaja i sl. Upravo te oblasti, kaže Vukčević, najviše zanimaju potencijalne američke investitore.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.