NavMenu

Ekspanzija gradnje traži efikasno planiranje infrastrukture - Raspisan tender za izradu Urbanističkog plana grada Trebinja

Izvor: eKapija Petak, 02.12.2022. 11:54
Komentari
Podeli
Trebinje (Foto: SET)Trebinje
Grad Trebinje raspisao je tender za izradu Urbanističkog plana grada. Granica obuhvata na koji se odnosi izrada Plana definisana je Urbanističkim planom "Trebinje 2015" i čine je kastarske opštine: Mostaći, Gomiljani, Gorica, Trebinje, Police, Necvijeće, Arslanagića most, Pridvorci, Čičevo, Volujac, Bihovo, te dijelovi katstarskih opština Pravica, Površ i Raševići.

Orijentaciona površina obuhvata Plana je 10.037,40 hektara.

Povod za izradu planskog dokumenta odnosi se na urbanizaciju neizgrađenog prostora, izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju urbanizovanog prostora, sanaciju izgrađenog prostora, uz očuvanje zelenih površina različitih namjena, zaštite kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa kao i poštovanje načela zaštite životne sredine. Zavisno od područja za koje se donosi plan, kao i inicijativa zainteresovanih korisnika prostora i potencijalnih investitora planom će se definisati zone značajne za širenje urbanog područja grada koje su značajne za potrebe korisnika prostora i lokalne samouprave u pogledu privrednog, društvenog, ekonomskog i turističkog razvoja grada Trebinja, a sve u skladu sa aspektom zaštite životne sredine.

Opšti cilj izrade planskog dokumenta je težnja lokalne samouprave za postizanjem višeg stepena razvoja urbanog područja grada radi obezbjeđivanja uslova za bolji kvalitet života i realizaciju strateških projekata od regionalnog značaja.

- Velika zainteresovanost investitora dovela je do ekspanzije gradnje na području grada Trebinja, gdje su se vremenom stvorili novi pravci širenja grada i stvorili uslovi za planiranje novih zona izrazitog značaja kao što je Slobodna zona Trebinje, Aerodrom Trebinje, Кlinički centar Trebinje, Novo Trebinje, izmjene trase Zapadne i Istočne obilaznice u skladu sa promjenama koje su se vremenom desile, kao i planovi za nova rezidencijalna naselja na lokalitetima Gomiljani i Humac. Iako je zona Aerodroma Trebinje planirana izvan obuhvata UP-a neophodno je uzeti u obzir značaj istog u cjelokupnom planiranju prostora - naveli su u tekstu raspisanog tendera iz gradske uprave.

Više detalja pogledajte OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.