NavMenu

Dvije MHE na Bunskim kanalima izrbisane iz Prostornog plana Grada Mostara

Izvor: startbih.ba Srijeda, 30.11.2022. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Ema13 Photography)
Gradsko vijeće Grada Mostara sa 25 glasova ZA usvojilo je juče Odluku o izmjeni i dopuni trenutnog Prostornog plana Grada Mostara kojom su izbrisane dvije mala hidorelektrane na Bunskim kanalima.

Na ovaj se način višegodišnja borba neformalne grupe građana "Stop izgradnji MHE na Buni" i ekoloških udruga protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u ovom slučaju privodi se kraju, priopćili su iz ove grupe građana.

- Odluka Gradskog vijeća Grada Mostara je velika pobjeda svih nas građana koji smo se godinama borili kako bi zaštitili ovaj spomenik prirode. Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku da se lokalitet Bunskih kanala – spomenik prirode, zaštiti od gradnje mHE, međutim nedopustivo je što se brisanje mHE na Bunskim kanalima iskoristilo za dodatne izmjene i dopune Prostornog plana mimo interesa građana Mostara - kazao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni".

Dodao je kako imaju očekivanja da će brisanje mini hidorelektrana na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Grada Mostara biti još jedan razlog da i Vlada HNŽ-a, zajedno s resornim ministarstvom, u što hitnijem roku donese odluku o raskidu koncesijskog ugovora kako bi se borba građana konačno i završila, a Bunski kanali trajno zaštitili od gradnje bilo kakvih mini hidorelektrana.


Građani dodatno napominju da je brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara usklađen Prostorni plan Grada Mostara s Prostornim planom više razine, tj. Županije te podsjećaju da je i novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.