Izvor: eKapija | Utorak, 01.02.2011.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istraživanja: Bh. poduzetnici se ne boje neuspjeha

Prema najvećem svjetskom akademskom istraživačkom projektu iz oblasti poduzetništva Globalnom monitoru poduzetništva (GEM) u Bosni i Hercegovini je u 2010. povećan indeks ukupne rane faze poduzetništva na 7, 7 posto što je povećanje od oko tri posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj indeks predstavlja postotak osoba koji su pokrenuli novi posao u 2010. godini, odnosno koji su nastajući poduzetnici ili vlasnici novih biznisa.

Također, ovo istraživanje mjeri i indikatore kao što su koliko poduzetnika misli da postoje dobre poduzetničke aktivnosti u zemlji, postoji li strah od neuspjeha prilikom pokretanja posla, koliko ih smatra da je poduzetništvo poziv kojim se isplati baviti i sl.

Tako u BiH 76 posto ispitanika misli da je bavljenje poduzetništvom dobar izbor karijere, dok je recimo u Hrvatskoj taj postotak 67 posto. Strah od neuspjeha prema anketi ima oko 27 posto ispitanika i jedan je od najnižih u ekonomijama u koje je stvrstana BiH, a to su ekonomije vođene učinkovitošću u kojoj spadaju zemlje u kojima je povećana industralizacija i dominacija velikih kompanija.

Inače, naša zemlja je po treći put sudjelovala u ovom najvećem svjetskom akademskom istraživačkom projektu iz oblasti poduzetništva kojeg za Bosnu i Hercegovinu provodi Centar za poduzetništvo Tuzla.

Izvještaj za 2010. godinu sadrži podatke koji ukazuju da oko 63 milijuna poduzetnika iz cijelog svijeta očekuje da će u narednih pet godina zaposliti najmanje 855 milijuna ljudi.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je više od 175.000 osoba i preko 3.000 eksperata u 59 zemalja širom svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu. U izvještaju se ističe da poduzetništvo ne utječe na ekonomiju samo kroz broj poduzetnika, te da je važno shvatiti značajan utjecaj malih poduzeća na ekonomski rast, inovacije i internacionalizaciju.

"Kreatori politika moraju na ovo gledati dalje od samog broja poduzetnika. Moraju shvatiti doprinos ovih pojedinaca ekonomskom rastu i konkurentnosti", istaknula je Donna Kelly, jedna od autorica GEM-a. Navodi se da vlade moraju ohrabriti one koji imaju ideje koje se mogu isplatiti. Na taj način zajednički se može raditi na stvaranju novih radnih mjesta.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.