NavMenu

Kako da slavski kolači što duže ostanu svježi?

Izvor: Nezavisne novine Subota, 26.11.2022. 11:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Flickr / Marco Verch Professional Photographer)Ilustracija
Sezona slava je uveliko u toku, a uskoro nam stižu i praznici.

Stoga, ovo je doba godine kada domaćice najviše prave najrazličitije kolače.

Ukoliko ste od onih koje za slavu ugoste mnogo gostiju, vjerujemo da određenu količinu kolača pripremite i po nekoliko dana unaprijed, pogotovo ako slavite i drugi i treći dan slave.

U slučaju da imate običaj ovo da radite, vjerujemo da će vam savjeti o čuvanju raznih vrsta kolača biti i više nego korisni.

Evo kako da ih održite svježim čak i nakon slave.

Hrskavi kolačići


Ovi kolačići nikako ne podnose vlagu, jer ih ona omekšava, a samim tim i gube na hrskavosti. Preporuka za njihovo čuvanje jeste da ih odložite u hermetički zatvorenu posudu i da ih u nju nikako ne stavljate prije nego što se skroz ohlade.

Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta

Ove kolače je najbolje zamrznuti, ali prije nego što to uradite, ostavite ih oko pola sata u frižideru, pa ih tek onda premijestite u zamrzivač. Na taj način ćete očuvati prhkost tijesta.


Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem

Polovinu isječene jabuke ili krišku hljeba stavite u posudu, a zatim u tu posudu odložite mekane kolače koje želite da čuvate. Hljeb i jabuka djeluju kao ovlaživač i produžiće svježinu kolačima.

Kremasti kolači

Ovakve kolače ne bi trebalo da držite u frižideru duže od tri dana. Najbolje bi bilo da ih prekrijete masnim/pek papirom, da ih upakujete u kesu ili posudu, a zatim da ih zamrznete. Kada budete planirali da ih poslužite, ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi i biće kao svježi, piše 24 sedam.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.