NavMenu

Aćimović: Javno-privatni fond dobar model za reformu penzijskog sistema RS

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 31.01.2011. 08:22
Komentari
Podeli

Formiranje javno-privatnog penzijskog fonda bio bi dobar model u reformi penzijskog sistema u Republici Srpskoj (RS), smatra Draško Aćimović, međunarodno priznati ekonomski stručnjak, koji je učestvovao u reformama u zemljama istočne Evrope.

Aćimović je rekao da su sve reforme penzijskog sistema kozmetičke prirode ako se ne urade fundamentalne stvari, a to je podizanje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih.

"Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se uključimo u sve evropske tokove, u čemu će nam pomoći EU, jer je i njoj u interesu stabilizacija prilika na Balkanu i širenje ekonomskog uticaja. RS može sa dobrim ekonomskim planom za period od dvije godine dostići zemlje u okruženju u pristupnim programima za priključenje EU", rekao je Aćimović za "Nezavisne novine".

Na pitanje da li reforma može biti provedena bez podizanja starosne granice za odlazak u penziju, Aćimović je rekao da to jeste bolno pitanje, ali se ne mora uraditi preko noći, već postepeno, kao što je predviđeno u Ukrajini, u kojoj muškarci sa 60 godina stiču uslove za penzionisanje, a žene sa 55 godina, dok se izmjenama zakona sada to želi ujednačiti na 65 godina, ali ne odjednom, već da se ta granica za penzionisanje svake godine podiže za šest mjeseci, počev od 2012. godine.

On je rekao da se ne slaže sa onima koji misle da BiH nije atraktivna za najveće svjetske kompanije zbog kompleksnog pravnog uređenja, političke nestabilnosti i malog tržišta.

"Ne bih se složio sa onima koji to misle, jer imamo primjere Estonije, Letonije, Litvanije i Slovenije koje su manje države od BiH, a opet su interesantne investitorima i uspjele su postati članice EU. Najbitniji je plan i politička volja da se on provede. Kada to investitori prepoznaju, doći će sigurno. Gledajući RS, mislim da postoji osnov jer je ona politički stabilna, postoji jedinstvo u vezi sa ključnim pitanjima", ocijenio je Aćimović, koji je i član Ukrajinske tehnološke akademije, a u toj zemlji je nagrađen Ordenom predsjednika za međudržavne odnose.

Prema njegovom mišljenju, poželjno je uspostaviti balans političke i poslovne klime koja će privući investitore. "Globalni igrači na neko tržište prvo dolaze kroz banke i osiguravajuća društva, a onda oni sa sobom vuku i kapital iz drugih sektora", naglasio je Aćimović, dodavši da bi mu kao Banjalučaninu bilo zadovoljstvo da, ukoliko postoje interesi, svojim iskustvom pomogne RS u neizbježnim predstojećim reformama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.