Izvor: eKapija | Petak, 28.01.2011.| 16:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mujezinović pokrenuo lavinu: Ko je dužan radnicima, država ili privatizirana preduzeća?

Jučerašnji dopis premijera FBiH Mustafe Mujezinovića u kojem se traži spisak svih privatiziranih preduzeća i prikaz neizmirenih obaveza tih preduzeća po osnovu uplaćivanja penzijskog i invalidskog osiguranja, zatekao je predstavnike Agencije za privatizaciju FBiH i Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH. Ove dvije institucije, sve su prilike, nemaju podatke koje federalni premijer traži da se dostave do ponedjeljka, 31. januara 2011. godine, a uz to, pitanje je da li se zna ko je dužan da izmiri potraživanja, prodavac odnosno država ili kupac preduzeća.

Premijer Mujezinović istakao je glavni razlog zašto je pokrenuo ovo pitanje povezivanje staža radnicima koji su radili u nekadašnjim preduzećima u državnom vlasništvu. On također smatra da je potrebno podsjetiti kupce državnih kompanija na obaveze koje su preuzeli prilikom privatizacije, a to se posebno odnosi na potraživanja po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja.

"Najveći problem je što su ljudi u privatizaciji kupovali preduzeća , a nisu gledali šta je u bilansima. Oni su u bilansi preuzeli te obaveze jer je cijena kompanije bila manja za obaveze prema penzijskom, zdravstvenom itd. Kupci nisu gledali zašto je preduzeće jeftino, a kupovali su i upisavali dionice", istakao je Mujezinović za Oslobođenje, dodajući kako su "neki kupci izmirili obaveze, a neki nisu, neki shvataju o čemu se radi, a neki ne shvataju".

U dopisu se također navodi da će dostavljeni pregled, na jednom mjestu dati ukupan iznos dugovanja preduzeća prema penzijsko-invalidskom osiguranju, što je osnova za sveobuhvatan i jedinstven pristup u rješavanju ovog aktuelnog problema.

U Agenciji za privatizaciju FBiH, međutim, kažu da ne posjeduju dokumentaciju o tome koliki su dugovi privatiziranih preduzeća. Suprotno tvrdnjama premijera Mujezinovića, u Agenciji tvrde da kupci prilikom potpisivanja ugovora nisu decidno obavezali da će na sebe preuzeti potraživanja prema Zavodu PIO/MIO.

"U ugovorima, investitori su se obavezali da će naprimjer uložiti u proizvodnju, opremu, mehanizaciju, da će zadržati stare ili eventualno zaposliti nove radnike, ali ne postoje ugovori u kojima se kupac striktno obavezao da će izmiriti obaveze u tom i tom iznosu prema Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje", kaže za eKapiju Hamdija Kulović, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH.

Zamjenik direktora Zavoda PIO/MIO Ivan Rogić, komentirajući zahtjev premijera Mujezinovića upućen ovoj instituciji, navodi da, zajedno sa Agencijom za privatizaciju BiH, trebaju utvrditi dugove i pripremiti informaciju za Vladu FBiH.

"Probat ćemo do naredne sedmice Vladi dostaviti barem spisak najvećih dužnika, ali napominjem da je nemoguće u tako kratkom roku dostaviti podatke o svim firmama", poručio je Rogić.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.