NavMenu

Proizvodnja industrijske opreme - Transformacija industrijskog pogona

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2022. 06:57
Komentari
Podeli
(Foto: IZIT)
Proizvodnja industrijske opreme, bilo da se radi o mernim uređajima, pomoćnim alatima i napravama ili o samim alatnim mašinama, zahteva veliki broj složenih delova kako bi proizvod radio na zamišljen način.

Industrijski proizvođači takve opreme imaju stalne zahteve za robusnim, doslednim, tačnim i kontinuiranim delovima, bez obzira na složenost geometrije. Ako ne ispune te uslove dolazi do čestih kvarova, a i dodatnih troškova i oštećenog ugleda.

Izazovi industrijske proizvodnje ne staju ovde. Uz sve prethodno navedene izazove, oprema mora biti pravovremeno i jeftino proizvedena.

S tradicionalnim proizvodnim tehnologijama računamo na velike troškove i dugo vreme pripreme za proizvodnju. To znači da će tradicionalne tehnologije često biti prepreka u stvaranju fleksibilnog proizvodnog sistema. Proizvodnja industrijske opreme mora biti pouzdana, dosledna i efikasna, s kratkim rokom isporuke.


Pomeranje granica u aditivnoj proizvodnji

Srećom, postoji alternativa konvencionalnoj proizvodnji, Stratasysova SAF industrijska tehnologija za 3D print iz praha. Koristeći jedan prolaz print glave za print i srastanje praha, ovaj uređaj nudi proizvođačima jednostavan i robustan način proizvodnje kontrolisanih, preciznih i kontinuiranih proizvoda koje bi klasično brizgali. Takođe, ova tehnologija dosegla je "zlatni standard" sa svojom sposobnošću da proizvede desetine hiljada delova doslednih svojstava. To znači da ova tehnologija može konkurisati tradicionalnim tehnologijama poput brizganja i glodanja čak i u velikim serijama.

SAF tehnologija za kraj nudi proizvođačima fleksibilnost koja danas je od ključne važnosti u proizvodnom sektoru koji se stalno menja i evoluira.


Proizvodnja industrijske opreme: Pravi trenutak za pravu mašinu

Stratasys je SAF tehnologiju doveo na tržište putem H350 3D printera, osmišljen za preciznost, kontinuitet i kontrolu procesa nužnu za uspeh u proizvodnji. Proizvodnja industrijske opreme s ovim printerom doživljava pravu renesansu.
Slične zahteve imao je i Stratasys pri proizvodnji H350 3D printera, pa su ugrađeni samo pouzdani delovi kako bi garantovali vrhunske performanse.

Pošto svaki 3D printer mora da se ponaša isto, od velike je važnosti da svi delovi zadovoljavaju visoke kriterijume pouzdano i u kontinuitetu. Ukoliko bi jedan od delova bio van tolerancija, H350 ne bi funkcionisao pravilno. To bi negativno uticalo na sposobnost uređaja da kontinuirano i precizno proizvodi predmete.

Uz kvalitet, ova tehnologija nudi kratko vreme za proizvodnju delova.

Sa svim ovim faktorima na umu, Stratasys je odlučio da demonstrira poverenje u sopstvenu platformu i proizveli su završne delove uređaja na H350 3D printeru.

Ukupno, proizvedeno je tridesetak delova za H350 pomoću testnih H350 printera. Izrađeni su od PA11 materijala i ugrađeni su direktno u uređaj. Takav tip proizvodnje dopustio je Stratasysu brži izlazak na tržište, proizvodnju uprkos oslabljenoj snabdevenosti, uštedu na troškovima transporta i pouzdanu proizvodnju.

Neki od delova proizvedenih i ugrađenih u najnoviji Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Neki od delova proizvedenih i ugrađenih u najnoviji Stratasys H350 3D printer

Sve je u detaljima

Usis za prah je pomalo prepravljan kroz proces razvoja. Deo se nalazi na prednjoj strani jedinice za prah i spaja se na crevo spojeno na rezervoar praha. Služi za dostavu praha u radni volumen uređaja. Kako bi izbegli isticanje praha u prostoriju, promer mora biti precizan. Rupe za šrafove moraju biti na tačnim mestima kako bi lako šrafovima spojili kućište i usis. Dodata je brazda kako bi lako stegnuli crevo na usis. Tolerancije kod ovog dela su precizne i moraju biti kontinuirane.

Usis za prah za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Usis za prah za Stratasys H350 3D printer

Komplikovana geometrija je ključna

Kopča za crevo dovoda mastila dovodi tečni materijal do print glave. Ovaj deo sprečava zapetljavanje creva pri ulazu u print glavu. Iako je ovaj deo standardizovan, u ovom slučaju je prilagođen kako bi odgovarao našim potrebama i kako bi podržali veće uglove savijanja u manjem prostoru. Svi detalji ovog dela su postignuti na H350 bez greške.

Kopča creva za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Kopča creva za Stratasys H350 3D printer


SAF tehnologija nadjačala CNC

Šarka spremnika za unos praha sastoji se od stranica pod raznim uglovima koje naležu na zakrivljene površine rezervoara za prah. Ovaj predmet nema ravnih stranica i nagnut je u sve tri ose. S tradicionalnim tehnologijama poput glodanja, ovakve geometrijske karakteristike su zahtevne za postizanje. Takođe, ovaj deo mora zadovoljiti tolerancije spajanja rezervoara i usisa. Ovaj deo je proizveden lako i precizno pomoću SAF tehnologije.
Šarka posude za unos praha za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Šarka posude za unos praha za Stratasys H350 3D printer


Održavanje tačnih dimenzija i promera

Kutija za filter ventilatora elektronike ima unutrašnji otvor koji mora savršeno odgovarati poklopcu. Dimenzijska stabilnost je takođe ključna kako bi cela kutija stala na predviđeno mesto unutar kućišta H350 3D printera. Deo se sastoji od dugih ravnih ploča ojačanih orebrenjem površine. Na 3D printerima koji koriste prah je zloglasno teško dobiti tačne ravne ploče zbog tendencije da se predmet deformiše, ali zbog vrhunske kontrole temperature, svi delovi su proizvedeni unutar tolerancija.

Kutija za filter ventilatora za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Kutija za filter ventilatora za Stratasys H350 3D printer



Mali delovi u uskim prostorima

Kopča za dovod mastila sastoji se od dve konkavne ploče koje pridržavaju bakrene cevi za dovod mastila u print glavu. Fleksibilnost pri proizvodnji je dopustila izradu malenog predmeta kako bi ga mogli ugraditi u ograničeni prostor. Ovaj deo je lako proizvesti kontinuirano i precizno.

Kopča dovoda tinte za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Kopča dovoda tinte za Stratasys H350 3D printer

Naglasak na žilavosti

Elastična kopča za vodič ožičenja služi kako bi sprečio nepoželjnu interakciju između žica i pokretnih delova. Ta kopča mora ispuniti mnogo funkcija odjednom, od izbegavanja matičnih ploča i konektora pa sve do osiguravanja dovoljne dužine cevi pri kretanju 3D print glave. Vodiči koje štiti su krhki i od velike je važnosti njihova sigurnost, čak i pri povišenim temperaturama. Žilavost PA11 praha dopušta tu funkcionalnost. H350 proizvodi delove izuzetnih mehaničkih svojstava, uključujući vrhunsku istezljivost.

Elastična kopča vodiča ožičenja za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Elastična kopča vodiča ožičenja za Stratasys H350 3D printer


Delovi usavršeni za proizvodnju

Vodiči žica za 3D lampu su jedinstvene geometrije i nalaze se na glavi za 3D print. Kako bi žice zadržale funkciju, moraju biti zaštićene od oštrih rubova. Kako je deo u atmosferi povišene temperature, PA11 je bio idealan izbor za funkcionalni deo.

Vodilica žica lampe za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Vodilica žica lampe za Stratasys H350 3D printer
Redefinisanje lanca snabdevanja

Ploča za PCB pločicu kontrolora motora je originalno naručena od spoljnog dobavljača. Zbog promena u snabdevanju tokom COVID-19, originalna pločica se više ne proizvodi. To je dovelo tim do razrade novog rešenja i korišćenja nove pločice koja zahteva aktivno hlađenje. Kako bi dodali tu funkcionalnost, morali smo dodati mesto za montažu ventilatora. Inženjerski tim oslonio se na H350 kako bi proizveli novi nosač. Dodata su orebrenja i tolerancije su definisane kako bi lako pričvrstili pločicu na nosač. Nosač je zauzeo minimalno mesta i ne koristi nikakve alate ili šrafove. Bez mogućnosti proizvodnje delova po potrebi, ovaj problem ne bi bio rešen. Takođe, ovaj deo je bio naročito ekonomičan s cenom od ispod 4 EUR po komadu.

Nosač PCB pločice za Stratasys H350 3D printer (Foto: IZIT)Nosač PCB pločice za Stratasys H350 3D printer

Doslednost, otpornost i potpuna kontrola proizvodnog procesa

Proizvodnjom ovih delova na Stratasys H350 3D printeru proizvodi su završeni za svega nekoliko sati, što je uštedelo nedelje čekanja na isporuku delova. S obzirom na neke delove, snabdevanje više nije predstavljala ograničavajući faktor u proizvodnji printera. Uz mogućnost proizvodnje delova po potrebi, takođe možete proizvoditi delove tačno, precizno i kontinuirano. Naše nepokolebljivo poverenje u H350 pokazalo se opravdanim u svakoj situaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.