NavMenu

Špigl: SAD i EU na ivici ekonomskog rata zbog Bajdenove odluke

Izvor: Sputnik Ponedjeljak, 21.11.2022. 08:03
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Evropa i Sjedinjene Američke Države našli su se na ivici trgovinskog rata zbog odbijanja Vašingtona da dozvoli evropskim proizvođačima da učestvuju u programu o borbi protiv klimatskih promjena, piše Špigl.

- SAD su obećale da će investirati milijarde u "zelene’ tehnologije", istovremeno provocirajući Evropljane. Nacrt zakona sa subvencijama od više milijardi za borbu protiv klimatskih promjena, američki Kongres je, na Bajdenov prijedlog, odobrio ljetos. Međutim, Evropljani su tek sada shvatili da će subvencije dobiti samo oni koji se bave proizvodnjom u Americi - navodi se u članku.

Autor članka je istakao da protekcionističke mjere Sjedinjenih Država mogu dovesti do ekonomskog rata sa Evropskom unijom. Prema mišljenju izvršnog potpredsjednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, u američkom zakonodavstvu postoji niz nepravednih odredbi kojima se krši međunarodno pravo.

- Evropljani moraju da insistiraju na tome da se u ovom procesu poštuju propisana pravila međunarodne trgovine. Bićemo čvrsti po ovom pitanju - rekao je Dombrovskis u komentaru izdanju.


Istovremeno, naglasio je da ovakav razvoj događaja nije potpuno neočekivan za Evropu i pozvao je Vašington na pregovore.

U avgustu je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket inicijativa, usmjerenih na smanjenje inflacije u zemlji koji podrazumijeva izdvajanje sredstava u visini od 430 mlrd USD. Veliki dio tih sredstava namijenjen je klimatskim programima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.