Izvor: eKapija | Petak, 28.01.2011.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SAD - Balkan Business Summit: Prilika za privlačenje američkih investicija u BiH

(Foto: b)

Prvi Američko-balkanski poslovni samit za trgovinu i ulaganja (SAD - Balkan Business Summit) koji bi se trebao održati u ožujku ove godine u američkom gradu Baltimoreu bit će prilika za promoviranje bilateralnih odnosa i investicijskih mogućnosti država sa ovih područja. Na njemu će osim predstavnika kompanija iz SAD-a i zemalja zapadnog Balkana sudjelovati i visoki politički dužnosnici zemalja ovih zemalja.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK), koja je regionalni partner organizatora ovog samita - države Maryland i organizacije US-Balkans Alliance, ističu da im je cilj omogućiti da što više naših firmi posebno, onih iz namjenske industrije, metaloprerade, energetike i turizma, IT tehnologija sudjeluje na ovom samitu.

Na njemu su svoje sudjelovanje već najavile američke firme kao što su Cisco Systems, The Boeing Company, Aztec Solar Power, Overhead Crane Equipment Inc. (proizvođač dizalica) i dr.

Prema riječima Amira Hujića, kontakt osobe za ovaj projekt u VTK-u, samit će imati i investicijski karakter jer će na njemu biti predstavljenje mogućnosti za ulaganja. Predstavnici kompanija koje budu sudjelovale imat će priliku da se po principu direktnih kontakata susretnu sa vodećim ljudima iz privatnog biznisa koji su zainteresovani za poslovanje sa zapadnim Balkanom.

"Naravno, pojedinim industrijama kao što je namjenska i metaloprerada svaki razgovor sa potencijalnim partnerima koji ima otvara neke nove mogućnosti za poslovanje može biti od velike važnosti", kaže on. Stručnjaci ističu da bi ovdje osobito veliku korist u uspostavljanju kontakata mogla imati naša namjenska industrija koja je još od prije poznata američkim kompanijama.

Tako je na samitu predviđen i poseban panel na kojem će biti govora o proizvodnji u odbrambenoj industriji te upriličeno predstavljanje poslovnih mogućnosti za preduzeća koja rade u oblasti odbrambene industrije Sjedinjenih Država i zemalja zapadnog Balkana. Panelisti na ovom skupu će, kako saznajemo, biti predstavnici Ministarstava odbrane zemalja sudionioca i poduzeća iz ove oblasti iz zemalja Zapadnog Balkana te SAD-a kao i predstavnici Ministarstva odbrane SAD-a.

Iz VTK ističu da još uvijek ne znaju broj domaćih firmi koje su zainteresirane za sudjelovanje na samitu, budući da su tek uputili pozive.

Organizatori ističu da je sveobuhvatni cilj "SAD - Balkan Business Summit" da pomogne učvrstiti široku i učinkovitu suradnju među zemljama zapadnog Balkana, ojačati ekonomske i trgovinske veze između SAD-a i regije, te pomoći u uklapanju svih zemalja zapadnog Balkana u EU.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.