NavMenu

Prava istina o mlijeku - lijek ili otrov?

Izvor: zena.hr Petak, 28.01.2011. 11:17
Komentari
Podeli

Kad smo bili mali stariji su nam stalno govorili da moramo piti mlijeko kako bismo narasli zdravi i jaki. Ono je bilo ključno za zdravlje naših kostiju i zubi. No već jedno duže vrijeme sve je popularniji pokret koji tvrdi kako mlijeko nikako nije zdravo za nas te da sadrži opasne bakterije, otrove i pesticide, štetne hormone rasta i još svašta.... Konzumacija mlijeka, navodno, može uzrokovati cijeli niz bolesti među njima i dijabetes, infekciju uha, dermatitis, ekcem i akne, astmu, sindrom iritacije crijeva, Crohnovu bolest...

S druge strane ima mnogo istraživanja i stručnjaka koji tvrde kako je mlijeko zdravo te da bismo ga svakako trebali piti više jer mlijeko pomaže povećati unos proteina i smanjit unos šećera. Uz to, konzumiranje kalcija kroz mliječne proizvode može smanjiti i apsorpciju masti iz druge hrane.

Što je prava istina? Time su se pozabavili stručnjaci na portalu health.yahoo.net

Tvrdnja br. 1: Mlijeko pomaže u sagorijevanju masnoća

Istina: Možda. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Tennessee ustanovljeno je da su pretile osobe koje su tri puta dnevno uzimale mliječne proizvode bogate kalcijem gubile više masnog tkiva na trbuhu nego oni koji su imali sličnu prehranu bez mliječnih proizvoda. Osim toga, utvrđeno je da suplementi kalcija nisu imali tako dobro djelovanje kao mlijeko. Zašto? Oni vjeruju da kalcij pojačava sposobnost tijela da sagorijeva masnoće, no neke druge aktivne komponente mlijeka, poput mliječnih proteina, dodatno pomažu sagorijevanju masnoća.

Tvrdnja br. 2: Pijenje mlijeka stvara mišiće

Istina:
Apsolutno. U stvari, mlijeko je jedna od najboljih namirnica za stvaranje mišića na cijeloj planeti. Puno je vrlo kvalitetnih proteina: oko 80 posto kaseina i 20 posto sirutke. Sirutka je poznata i kao `brzi protein` jer se brzo razgrađuje u aminokiseline i apsorbira u krvotok – odlično za konzumaciju nakon tjelovježbe. Kasein se sporije razgrađuje, što je idealno jer tijelo duže dobiva konstantnu opskrbu malim količinama proteina, recimo između obroka ili za vrijeme spavanja.

Tvrdnja br. 3: Krave dobivaju antibiotike i hormone, pa je mlijeko zato nezdrava namirnica

Istina: Nije dokazano. Neki znanstvenici tvrde da mlijeko krava koje dobivaju antibiotike dovodi do otpornosti na antibiotike kod ljudi. No, to nije nikada dokazano. Osim toga na muznim farmama se jako vodi računa o govedima koja su u terapiji. Kada su u terapiji to se mlijeko ne skuplja u sabirnu cisternu i ne prodaje se prerađivačima mlijeka. Što se hormona tiče, recesija je u punom mahu, a hormonske injekcije skupe i samim time ne isplative. Uz to kontrole su prilično stroge. Provodi se ispitivanje kvalitete mlijeka u laboratorijima, a ta se ispitivanja ne najavljuju proizvođačima.

Tvrdnja br. 4: Nemasno mlijeko je puno zdravije od punomasnog

Istina: Ne. Barem ne puno. Većina studija je pokazala da i pijenje punomasnog mlijeka poboljšava razinu kolesterola – iako ne baš onoliko koliko pijenje nemasnog mlijeka. Postoji i iznimka: Danski istraživači su otkrili da su muškarci koji su konzumirali prehranu bogatu punomasnim mlijekom imali malo povišenje LDL kolesterola. No treba napomenuti da su oni pili šest šalica mlijeka dnevno, što je jako puno. A čak i tada razina triglicerida – koji su "zaslužni" za srčane bolesti – smanjila se za 22 posto. Dakle, pijete li dvije ili tri šalice mlijeka dnevno – bilo da se radi o obranom ili punomasnom mlijeku, smanjujete rizik od srčanog ili moždanog udara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.