NavMenu

Kamerni teatar: Održana čitajuća proba pozorišne predstave "Ja mahaluša"

Izvor: Fena Petak, 28.01.2011. 09:07
Komentari
Podeli

Čitajuća proba pozorišne predstve "Ja mahaluša", u režiji Mirele Trepanić po istoimenoj knjizi autorice Indire Kučuk-Sorguč koja govori o žensko-muškim odnosima u BiH, održana je jučer u Kamernom teatru u Sarajevu.

Predstava rađena u produkciji Udruženja građana za afirmaciju kulturnih vrijednosti "Filter" zabilježit će premijeru u Kamernom teatru 55 u drugoj polovici marta.

Knjiga "Ja mahaluša" postala je "bestseller" u Bosni i Hercegovini odmah nakon izdavanja prije deset mjeseci. Ideja za njenom teatarskom inačicom je potekla od glumice Nele Đenisijević, koja je zajedno s umjetnicima grupacije "Filter" odlučila da produži "život" knjige.

Đenisijević će u predstavi tumačiti glavnu ulogu uz glumca i muzičkog reditelja Nenada Tešića.

Autorica djela Indira Kučuk-Sorguč je kazala Feni da će predstava biti muzičko-scenski performans zasnovan na kabare izričaju, što do sada nije viđeno u BiH, te da je to prva predstava muzičkog teatra, koji također kao jedan od žanrova ne postoji kod nas.

"To je kabaret predstava s muzičkim ekspresijama, koja je ujedno satirična i komična, zabavna i poučna, a govori o žensko-muškim odnosima u BiH na način na koji se o tome priča samo iza zatvorenih vrata, što smo mi prenijeli u neki vid mahalanja u teatru", objasnila je ona.

Članovi udruženja "Filter" su došli na ideju interpretacije knjige nakon njenog objavljivanja i izvođenja dvadesetominutnih predstava iz muzičkog spektakla "Chicago", koji se bavi sličnom tematikom kao "Ja mahaluša".

"Izvođenje kratkih predstava iz `Chicaga` nas je dovela do ideje spajanja knjige i muzike kroz Indirino djelo. Cijela predstava će biti protkana muzikom, odnosno starim i novim muzičkih hitovima koji će publiku asocirati na situacije u knjizi. Pokušavamo stvoriti jednu simbiozu riječi i muzike uz upotrebu različitih instrumenata, od kojih je najznačajniji klavir - instrument koji predstavlja simbol kabarea``, izjavila je Alma Ferović, magistrica umjetnosti iz oblasti muzičkog teatra, koja je zadužena za izbor muzike.

Scenografkinja i kostimografkinja Marijela Margeta-Hašimbegović je kazala da će prve radne probe pred realizaciju predstave proći u čišćenju teksta i oblikovanju kompletne priče, uz oblikovanje funkcionalnog i estetskog prostora gdje će se radnje iz knjige odvijati, na čemu ona trenutno radi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.