NavMenu

Novi rok za završetak mosta Počitelj 29. avgust 2023. - Autoceste FBiH planiraju naplaćivati penale

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.11.2022. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/Printscreen)
Na mostu Počitelj su krajem prošlog mjeseca spojena dva gigantska stuba, visine 97 metara, koji slovi kao najviši i onaj od 93 metra.

Spajanjem ova dva stuba, koji su u građevinskom dnevniku označeni kao S2 i S3 izgrađeno je dodatnih 147 metara mosta. Podsjećanja radi, u junu su spojeni S3 i S4, čija je visina 91 metar.

To što je trenutno izgrađeno nešto manje od 300 metara mosta, od ukupne dužine od gotovo kilometar, bile bi dobre vijesti da rok za izgradnju nije davno probijen. Prema ugovoru s azerbejdžansko-kineskim konzorcijem Azvirt Limited Liability Company te Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co, kolosalni most je trebao biti završen u martu ove godine.

Autoceste FBiH su tokom proteklih mjeseci izvođače radova ozbiljno upozoravale, a iako su radovi intenzivirani, probijen je i novi rok koji je bio produžen do 5. septembra.

U Autocestama FBiH ne kriju razočarenje takvim ishodom, a kako su kazali, novi predviđeni rok za završetak radova koji su im izvođači dostavili je 29. avgust 2023. godine. To bi značilo, naveli su, da će ukupno produženje ugovorenog roka biti 17,5 mjeseci.

– Osim ovog, već dodijeljenog produženja roka od 174 dana, dodatno produženje izgradnje mosta Počitelj u ovom trenutku nema nikakvo ugovorno uporište. S ciljem uspješnog završetka ugovora, investitor će analizirati svoja ugovorna prava te će početi naplaćivati penale izvođaču radova ili raskinuti ugovor – kazali su iz Autocesta FBiH za Avaz.


Iako ova građevina, sa svoja tri spojena stuba, plijeni pažnju, ipak, kako se Avaz uvjerio na licu mjesta, skoro polovina mosta je nedovršena. Veliko je pitanje kada će biti završena preostala tri stuba, S1, S5 i S6, čija je visina 91, 88 i 66 metara, kao i drugi upornjak.

– Trenutno se radi rasponska konstrukcija tih stubova. Ali malo manje od polovine rasponske konstrukcije, upornjak U2, kao i završni radovi na čitavoj dužini mosta, ostali su nedovršeni – potvrdili su u Autocestama FBiH za Avaz.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.