NavMenu

U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova

Izvor: eKapija Srijeda, 16.11.2022. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/stanbalik)Ilustracija
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ove jeseni, treći put u kontinuitetu, realizira akciju otkupa tržišnih viškova od poljoprivrednih proizvođača iz sistema poticaja Ministarstva.

Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove već je kontaktiralo poljoprivrednike, kako bi se ustanovilo koliko tržišnih viškova se očekuje u akciji otkupa. Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira.

Zijo Krupalija jedan je od poljoprivrednika koji ove godine ima 40 tona krompira, a koje će Ministarstvo otkupiti putem Direkcije za robne rezerve. Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić s kolegama iz spomenutog Odjejenja juče je na Bjelašnici posjetio ovog poljoprivrednika.

- Drago nam je da sva poboljšanja koja smo uveli u oblast poljoprivrednih poticaja daju rezultate. Na ovom imanju imamo dva mladića koji zajedno s ocem obrađuju oko 40 dunuma zemlje, a upravo je naš primarni cilj probuditi interes kod madih za izbor poljoprivrede kao zanimanja - izjavio je ministar Delić.

U selu Dujmovići na području općine Trnovo Krupalija uzgaja krompir, luk, grah i druge poljoprivredne kulture. U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom, a u planu imaju i proširenje na stočnu proizvodnju po modelu poticaja krava - tele.

- Gradimo štalu, sljedeće godine planiramo početi s uzgojem stoke, za početak deset junica i teladi. Posla ima, zemlje ima, poticaji su dobri i od ovog posla se može lijepo živjeti - kazao je Hajrudinov stariji sin Tarik.

Porodica je registrovala djelatnost nakon što su poticaji u Kantonu Sarajevo povećani. Planiraju i dodatno proširenje obradivih površina, s ciljem veće proizvodnje krompira i luka, ali i drugih biljnih kultura.

Jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova je u pripremi, a sve otkupljene proizvode Ministarstvo će, putem Direkcije za robne rezerve, razdijeliti javnim institucijama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Kantona Sarajevo. Predviđena otkupna cijena krompira je jedna KM po kilogramu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.