NavMenu

Zapošljavanje građana BiH u Sloveniji i Srbiji

Izvor: eKapija Srijeda, 26.01.2011. 08:20
Komentari
Podeli

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma sa Vladom Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji.

U skladu sa ovim sporazumom, radnik ili migrant iz BiH mogao bi dobiti posao u Sloveniji u slučaju da je kao nezaposlen prijavljen najmanje 30 dana kod nadležnih javnih službi u BiH, te da je stariji od 18 godina.

Sporazum se ne odnosi na državljane BiH koji su zakonito zaposleni u Sloveniji na dan stupanja na snagu ovog sporazuma, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ovaj sporazum ne odnosi se na radnike kojima je izdata dozvola za stalni boravak ili u zemlji borave zbog spajanja s porodicama, te koji u Sloveniji borave na osnovu zakona kojima se uređuje međunarodna zaštita, sezonske radnike, rukovodeće radnike, te slučajeve zaposlenja ili volontiranja, kao i usavršavanja u oblasti medicine.

Prijedlog sporazuma zaključen je na partnerskom nivou i zasnovan na planiranoj migracionoj politici, te predstavlja osnovu za cjelovito uređivanje zakonitog zapošljavanja uz uvažavanje korisnih efekata kruženja radne snage, ali i kadrovske politike u korist smanjivanja odliva mozgova.

S ciljem praćenja odredbi ovog sporazuma biće formirana međudržavna komisija u koju će biti imenovano po pet predstavnika BiH i Slovenije.

Vijeće ministara BiH utvrdio je takođe Prijedlog sporazuma Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Srbiji i srpskih državljana u BiH, s Izvještajem o obavljenim pregovorima.

Za primjenu ovog sporazuma nadležni su Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Nacionalna služba zapošljavanja Srbije, koje će postupati po zahtjevima za privremeno zapošljavanje u skladu s ovim sporazumom, a u zavisnosti od potreba i kretanja na tržištu radne snage.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.