NavMenu

Do kraja 2025. biće uloženo 160 mil KM u infrastrukturnu obnovu kulturnih ustanova u RS - Evo koji radovi slijede

Izvor: eKapija Petak, 04.11.2022. 07:18
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)
Narodna skupština Republike Srpske na juče održanoj 37. posebnoj sjednici usvojila je, po hitnom postupku, Budžet Republike Srpske za 2023. godinu u okviru kojeg su predviđena i investiciona ulaganja u kulturu, koja će biti usmjerena na aktivnost početka izgradnje nacionalnih ustanova kulture kao što su: Кinoteka Republike Srpske na Palama, Muzej Republike Srpske u Banjaluci, Narodno pozorište Republike Srpske, kao i izgradnja koncertno-kongresne/multifunkcionalne dvorane.

Investiciona ulaganja u kulturu obuhvataće i rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju ustanova kulture u Republici Srpskoj. To se odnosi na rekonstrukciju i opremanje prostora biblioteke za djecu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci; rekonstrukciju scene Narodnog pozorišta RS; obnavljanje i zamjenu dotrajale audio i vizuelne scenske tehnologije Dječijeg pozorišta RS; rekonstrukciju i nabavku opreme Biblioteke za slijepa i slabovida lica RS , kao i rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci.

- Кulturu Republike Srpske možemo unaprijediti ako stvorimo sve potrebne infrastrukturne preduslove kako bismo umjetnicima i kulturnim zaposlenicima omogućili da stvaraju. Opredjeljeni smo da načinimo snažan iskorak na kulturnoj sceni u potpunosti svjesni potreba za većim i namjenskim prostorima za stvaranje i napredak ove oblasti u cjelini, a posebno imajući u vidu potrebe i očekivanja naše publike - rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Do kraja 2025. godine predviđeno je da se za ove namjene, za planiranu rekonstrukciju i izgradnju novih objekata republičkih ustanova kulture, obezbijedi 160 mil КM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.