NavMenu

Nema poskupljenja struje u RS do Nove godine

Izvor: RTRS Četvrtak, 03.11.2022. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je sinoć, 2. novembra, da se cijena električne enegrije sigurno neće povećati do početka naredne godine.

- Željeli smo da period oktobar-mart bude period energetske stabilnosti gdje svaki građanin ima određenu količinu energije po najpovoljnijim uslovima na Balkanu, možda i u Evropi - rekao je Petrović.

On je pojasnio da je namjera da bude uveden program kojim će biti nagrađeni potrošači koji troše manje struje uštedama ne više od 10% ili 20% i da bude snižen račun za skoro 50 procenata.

Petrović je naveo mogućnost da se uvedu razredi, nešto kao u Srbiji, da se uštede stimulišu popustom na računu ili da se ide na povećanje tarifnog sistema.

On je istakao da je cijena električne energije socijalna kategorija, i da je ona ispod cijene koja košta Elektroprivredu Srpske.

- Zato je naša intencija i naš plan da vidimo da li možemo uvesti to da nagrađujemo nekog ko štedi na način da mu se smanji račun - rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da je ova godina za Elektroprivredu Srpske bila godina velikih turbulencija koja se ogledala u lošoj hidrološkoj situaciji, poremećenim remontima u termoelektranama, poremećajima na tržištu električne energije.
Petrović je dodao da Srpska sada mora da kupuje električnu energiju, kao i da je Elektroprivreda Srpske na nekoj "pozitivnoj nuli".

- To znači da sistem kupuje energiju po mnogo većim cijenama nego što je fakturiše privredi i domaćinstvima i elektroditribuciji za distributivne gubitke, kao i Elektroprenosu za distributivne gubitke i Brčko distrktu. Moramo crpiti potencijal iz izvoza koji je ove godine bio daleko manji zbog loše hidrologije - rekao je Petrović.

On je iznio podatak po kojem je Elektroprivreda Republike Srpske do sada kupila više od 160 mil KM energije iz izvoza da bi održala strukturu u Srpskoj jeftinom.

Prema njegovim riječima, na nivou sistema već su napravljene određene uštede, te da će se i dalje raditi na tome kako bi troškovi bili manji, jer ako su manji troškovi u sistemu, nema potrebe za povećanjem cijene.

Petrović je podsjetio da je Elektroprivreda Srpske već uradila reorganizaciju distributivnih preduzeća, te da još nije reorganizovan dio sistema vezan za proizvodnju.

- Potrebno je konsolidovati i proizvodnju rudnika i termoelektrana i hidroelektrana i to postupak koji je u toku - rekao je Petrović dodajući da to ne dovodi do privatizacije kao što se priča, nego do stabilizacije sistema.

On je naglasio da će jedino novi objekti omogućiti da ovaj sistem bude jedan od najboljih elektrosistema u Evropi, kao i višak električne enegrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.