Izvor: Promo | Ponedjeljak, 31.10.2022.| 13:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija BIG Shopping Centers dobila međunarodni tender za izgradnju kombinovanog projekta energije vjetra i solarne energije u BiH

(Foto: BIG Shopping Centers/Promo)
BIG Energia Holdings, mađarska podružnica kompanije BIG Shopping Centers, u partnerstvu sa Mega Or Holdings, preko jedne bosanskohercegovačke kompanije dobila je međunarodni tender za izgradnju kombinovanog projekta energije vjetra i solarne energije na državnom zemljištu u hercegovačkoj opštini Bileća, u selu Planik. Projekat će obuhvatiti izgradnju solarne farme od 80 MW i vjetrofarme od 40 MW. Troškovi razvoja i izgradnje iznosiće približno 108 mil EUR.

Kompanija procjenjuje da će bruto prihodi od prodaje električne enerije na osnovu planiranog proizvodnog kapaciteta dostići oko 14,6 mil EUR tokom prve godine rada, nakon bilansnih isplata za električnu mrežu (po prodajnoj cijeni od 60 evra za neto MWh). Procjenjuje se da će EBITDA iznositi približno 13 mil EUR godišnje.

Osim toga, kompanija sa zadovoljstvom objavljuje da je mađarska podružnica, preko rumunske kompanije u njenom posjedu, potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta (35 godina, sa mogućnošću produžetka ugovornog perioda za još 25 godina) radi izgradnje solarnog projekta čiji troškovi razvoja i izgradnje iznose 26 mil EUR. Kompanija procjenjuje da će bruto prihodi od prodaje električne enerije dostići približno 3,5 mil EUR tokom prve godine rada, nakon bilansnih isplata za električnu mrežu (po prodajnoj cijeni od 60 evra za neto MW/h). Procjenjuje se da će ukupni EBITDA od projekta iznositi priblićno 3 mil EUR godišnje.

Kompanija je takođe objavila da je potpisala dugoročni zakup zemljišta za izgradnju solarnog projekta u Rumuniji

Projekat će obuhvatiti solarnu farmu u rumunskom okrugu Rosiori-Troianul, a procijenjeni kapacitet iznosi 40 MW. Generalni direktor zadužen za poslovanje kompanije u Evropi, gospodin Yossi Edelstein, izjavio je da je kompanija tokom prethodne godine kupila projekte kapaciteta od 500 MW, dok ukupna ulaganja iznose 520 mil EUR, a rukovodi radom na cjevovodu za cjelokupni projekat kapaciteta od 1.400 MW. Ovim se potvrđuje strategija kompanije koja teži da postane vodeći i dominantni akter u oblasti obnovljive energije u Istočnoj Evropi i na Balkanu. Projekti su u različitim fazama poodmakle izgradnje, dok se očekuje da će izgradnja pojedinih projekata početi 2023. godine.

Transakcije opisane u ovom izveštaju su potvrda naše strategije u pogledu investiranja u zelene energetske poslove. Rukovodstvo kompanije i njen profesionalni tim planiraju da prepoznaju dodatne investicione prilike u sektoru Istočne Evrope i Balkana, pod uslovom da one ispunjavaju investicione kriterijume kompanije. Kao sastavni deo projektnog razvoja, sprovodimo ekološka istraživanja prema najvišim međunarodnim standardima, istovremeno uzimajući u obzir sve relevantne faktore i obaveštavajući lokalno stanovništvo koje živi u okruženju naših projekata u fazi razvoja.

Zaštita životne sredine je u osnovi poslovanja kompanije, kojim se promovišu ekološke aktivnosti u ciljnim zemljama u okviru jasno definisane ekološke politike kao osnovne komponente DNK naše kompanije. Sve gore navedene informacije u vezi sa projektima, uključujući projektne podatke, potpisivanje ugovora o licenci, mogućnost zatvaranja finansija, rokove, troškove i ukupne prihode, predstavljaju projekciju za budućnost, kako je definisano u Zakonu o hartijama od vrednosti iz 1968. godine, odnosno one su samo procjena zasnovana na informacijama, proračunima i podacima koje rukovodstvo posjeduje na dan izrade ovog izvještaja.

Kompaniju BIG Shopping Centers Ltd. osnovao je Jehuda Naftali 1994. godine. Ovo je vodeća grupacija za nekretnine u Izraelu koja se bavi razvojem, upravljanjem i investiranjem u ritejl parkove, trzne centre, poslovnim i stambenim prostorom i obnovljivom energijom. BIG je javno preduzeće na berzi u Tel Avivu od 2006, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 3,1 mlrd EUR na dan 31. decembra 2021. godine. Kompanija je obuhvaćena prestižnim indeksom TA-35 (indeks 35 istaknutih kompanija koje posluju na berzi u Izraelu).

BIG kao akcionar ima kontrolu nad oko 85% udjela u AFI Properties Ltd. Od januara 2021. godine, AFI Properties Ltd. je vodeća preduzetnička kompanija sa ogromnim prihodima od nekretnina, pretežno u sektorima poslovnog i stambenog prostora. Danas ova kompanija posluje u pet zemalja: Izraelu, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj i Češkoj Republici. AFI Properties je javno preduzeće na berzi u Tel Avivu od 2004. godine, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 2,1 mlrd EUR na dan 31. decembra 2021. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE