NavMenu

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju

Izvor: biznisinfo.ba Nedjelja, 30.10.2022. 14:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je proceduru protiv BiH zbog kršenja Direktive o velikim postrojenjima za sagorjevanje, a u vezi sa radom Bloka 4 Termoelektrane Tuzla i Bloka 5 Termoelektrane Kakanj, objavljeno je na internet stranici Sekretarijata.

U saopštenju se navodi da je Energetska zajednica u petak poslala BiH otvoreno pismo kako bi ukazali da se daljim radom tih blokova krši Direktiva.

U pismu se ukazuje na to da su oba energetska postrojenja i dalje operativna iako je istekao period ograničenog produženja rada.

Prema ocijeni Sekretarijata, nastavak rada nakon isteka roka imao je negativan uticaj na zdravlje državljana BiH.

Energetska zajednica u pismu tvrdi da su se nadležni u BiH Deklaracijom obavezali da od 1. januara 2018. godine oba postrojenja nakon 20.000 sati rada prestati da rade.

Nakon potpisivanja Deklaracije ministarski savjet Energetske zajednice je odobrio ograničeno produženje rada postrojenja.

U pismu se napominje da postrojenja mogu nastaviti rad nakon isteka 20.000 sati samo u slučaju da ispunjavaju strože standarde Direktive o idustrijskim emisijama. Međutim, ti standardi nisu zadovoljeni.

– Početkom godine, poslanici Parlamenta Federacije BiH su usvojili zaključak sa namjerom da se produži rad ovih postrojenja do 1. januara 2028. Sekretarijat Energetske zajednice je iznio jasan stav se da ovom jednostranom odlukom krše obaveze BiH prema Sporazumu Energetske zajednice – podsjeća se u pismu, prenosi Srna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.