NavMenu

Nova privatizacija šansa za Livnicu čelika Tuzla

Izvor: eKapija Petak, 21.01.2011. 10:15
Komentari
Podeli

Sudeći prema posljednjim dešavanjima, Livnica čelika Tuzla ima novu perspektivu. Potvrdili su to za RTV TK u tom preduzeću i Ministarstvu industrije, energije i rudarstva u Vladi TK.

Kako navodi direktor Livnice, Fadil Halilović, početkom godine povećao se broj narudžbi, a proširuje se suradnja sa drugim preduzećima u BiH i svijetu. Također, firmu su posjetili poslovni ljudi iz Slovenije i Egipta kako bi nastavili, odnosno, započeli ugovor sa Livnicom. Radnici Livnice priželjkuju novu privatizaciju, no, kada i kakva će ona biti, ovisi od nove vlasti. Uspjeh je bio vraćanje Livnice u državno vlasništvo, kaže direktor Halilović, uz podsjećanje da nisu dozvolili da ode pod stečaj.

Ohrabruje podatak što početkom ove godine pristiže sve veći broj narudžbi, ali je problem to što je narušena likvidnost firme zbog isplate ranije naslijeđenih obaveza. U firmi kažu da posla ima dosta, ali nema sredstava za repromaterijal. Već nekoliko godina nema investicionih ulaganja , zbog čega je tehnička oprema zastarjela i tehnički je neispravna. Napravljen je početni korigovani bilans koji je pokazao da nisu u gubitku iznad vrijednosti kapitala. To znači da u novoj privatizaciji mogu riješiti mnoge probleme, što umnogome ovisi od nove vlade.

Sačinjeno je i idejno rješenje kako prevazići tešku situaciju i uvezati radni staž za oko 200 radnika što nije učinjeno od 1998. godine. Valja isplatiti i dvije i pol zaostale plaće iz prošle godine. Prema riječima direktora Halilovića i s tim će prijedlogom ići prema Vladi. Kaže još da Livnica sada ima dobru šansu za opstanak, za sve treba zeleno svijetlo nove vlasti. Od odlazećeg ministra industrije u vladi TK, Sehudina Ograševića, rtv tk da će svom nasljedniku dati preporuku da izvrši privatizaciju i nastavi trend pomoći ovom preduzeću. Podsjeća da je Vlada prošle godine za Livnicu izdvojila oko 200 hiljada maraka što bi kako kaže, trebao biti trend i nove vlasti.

izvor: rtvtk.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.