NavMenu

Prognoze DEP-a: Dolaze bolji dani za bh. ekonomiju

Izvor: eKapija Petak, 21.01.2011. 10:55
Komentari
Podeli

Godina koja je nastupila, prema analizama Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, trebala bi biti godina početka ekonomskog oporavka u BiH, dok će naredne dvije godine biti godine povratka na stanje od prije 2008. godine, kada svjetska recesija još nije pogodila naše tržište.

Finansijska kriza se tokom 2009. godine u velikoj mjeri odrazila na BiH i to prije svega kroz pad izvozne potražnje i novčanih prilika iz inostranstva. Rezultati su bili više nego porazni - snažan pad izvoza i finalne potrošnje, a posebno pad investicija i to za 29 posto.

Ekonomska slika nije bila ništa bolja ni krajem 2009. i početkom 2010. godine, kada su negativni trendovi nastavili da prate naše tržište bez obzira na ponovni rast najvećih svjetskih ekonomija.

No, postepeni oporavak evropske ekonomije u deset mjeseci 2010. godine bio je dobra vijest i za našu zemlju, tako da se bolji dani za bh. ekonomiju mogu očekivati u naredne tri godine.

Ova optimistična predviđanja sadržana su Ekonomsko-fiskalnom programu 2011.-2013. godine kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo na zadnjoj sjednici. Inače, ovaj program se smatra pripremom za Predpristupni ekonomski program, koji je obavezan dokument za zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropsku uniju.

Najznačajnije ohrabrenje predstavlja to što je prvi put od početka recesije zabilježen porast uvoza kapitalnih dobara od 8,7 posto u trećem tromjesečju prošle godine, navodi se u Programu. Ovo bi moglo biti prva značajnija najava zaustavljanja pada investicija. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Ekonomsko-fiskalnom programu 2011. - 2013. godine, dokumentu koji će biti proslijeđen Evropskoj komisiji do kraja januara, iznosi predviđanja za svaku godinu pojedinačno.

Početak bh. ekonomskog oporavka u 2011. godini

U 2011. godini se očekuje intenziviranje pozitivnih trendova iz drugog polugodišta 2010. godine. Očekivani ekonomski rast u EU od 1,8 posto te nastavak njegovog trenda u 2011. godini (očekivan rast od 1,7 posto) bi se trebao po prvi put značajnije odraziti na izvoz i inostrane prilive novca kako kroz tekuće, tako i finansijske transakcije.

Pored toga u 2011. se očekuje i početak oporavka investicija nakon dvije godine pada. Sve ovo bi trebalo predstavljati prvi ozbiljniji pomak domaće potražnje i uvoza tako da bi po prvi put nakon dvije godine BiH trebala zabilježiti nešto značajniji ekonomski rast od 3,2 posto.

Uprkos rastu, u 2012. godini ekonomska aktivnost još uvijek ispod pretkriznog nivoa

Iako daleko od impresivnog, EU ekonomski rast od 2 posto za 2012. godinu (projiciran od strane DG ECFIN) je bio dovoljna osnova da se projicirani bh. trendovi iz 2011. godine ne samo nastave nego i dodatno ojačaju. To se odnosi na jačanje izvozne potraženje i izvoza, te nastavak oporavka investicija. To se prije svega odnosilo na jačanje izvozne potražnje i izvoza, te nastavak oporavka investicija. Ovo bi trebalo imati pozitivne implikacije na tržište rada, kroz jačanje zaposlenosti, a djelomično i plata. Ekonomski rast u 2012. godini koji bi po prvi put trebao dostići približno pretkriznu dinamiku sa stopom od 5,5 posto, stoji u Programu.

Nastavak pozitivnih trendova u 2013. godini

Ovo je period u kojem ekonomska kriza iz 2009. godine polagano postaje stvar prošlosti i u kome se stvari polagano vraćaju u normalno stanje, navodi se u predviđajima DEP-a. Pozitivni trendovi iz 2012. godine se uglavnom nastavljaju i ekonomija se generalno nastavlja kretati prijekriznim intenzitetom. S tim u vezi, očekuje se realni rast od d 5,4 posto u kome izvoz i domaća potražanja opet igraju ključnu ulogu.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.