NavMenu

Kvalitet masline garantuje vrhunska ulja - Maslinari iz Trebinja zadovoljni ovogodišnjim urodom

Izvor: Glas Srpske Petak, 28.10.2022. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: iphotobank/shutterstock.com)
Maslinari na krajnjem jugu Srpske zadovoljni su prinosima ove godine, a berba je već pri kraju na maslinjacima manastira Tvrdoš, dok će berba ove mediteranske kulture na plantažama Vukoje početi idućih dana.

Zbog pogodnosti koje nudi mediteranska klima u Trebinju maslina se odomaćila pa je stanište našlo više od 5.000 stabala. Kako je sve popularnija proizvodnja ove mediteranske kulture može se očekivati i povećanje proizvodnje.

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije istakao je za Glas da se ovoj kulturi posvećuje posebna pažnja te da je ova godina ispunila sva očekivanja, zbog čega bratstvo manastira zadovoljno trlja ruke.

- Berba je pri kraju i hvala Bogu prezadovoljni smo prinosima i kada je u pitanju kvalitet, ali i količina. Imamo oko 1.300 stabala, a iako nisu sva na rodu, imali smo blizu dvije tone maslina - rekao je Porfirije.

Prema njegovima riječima, u manastiru Tvrdoš masline se uzgajaju posljednjih 18 godina, a imaju i jedno stablo koje je starije od 330 godina.

Trenutno je cijeli kapacitet za manastirske potrebe, ali u planu je, kako šire zasade maslina, da bude prostora i za prodaju maslina i maslinovog ulja.

- Trebinje je idealno za vinovu lozu i smokve, a u posljednje vrijeme pokazalo se da naša klima godi i uzgoju maslina. Mi kasnije pravimo maslinovo ulje, ali i same masline za jelo - dodao je Porfirije naglasivši da je to podneblje idealno za italijanske sorte.

Uz pčelastvo i vinovu lozu, naglašava on, maslinovo ulje pokazalo se kao pun pogodak i nešto čemu posvećuju sve veću pažnju, zbog čega je maslinarstvo budućnost proizvodnje u manastiru Tvrdoš, ali i generalno na jugu Republike.

Za plantaže maslina uz vinovu lozu i najbolja vina na našem prostoru, kako sam kaže, bez mnogo razmišljanja, odlučio se se i vlasnik vinarije Vukoje 1982 Radovan Vukoje.

One daju, priča za Glas, kao i sve mediteranske kulture, fantastične rezultate samo je neophodno malo duže čekati rod.

Vukoje naglašava da u idućoj sedmici i u njegovima maslinjacima počinje berba.

- Zadovoljni smo sezonom, biće dobri prinosi. Stanje masline je odlično, tako da će ulje sigurno biti dobro. Mi pravimo ekstra djevičansko maslinovo ulje, a ono je najboljeg kvaliteta - rekao je Vukoje.

On je naglasio da su velike šanse da Hercegovina bude jedna od vodećih regija u proizvodnji, kako samih maslina, tako i maslinovog ulja, što bi mogao biti i novi brend.

Sorte

U Trebinju su najzastupljenije sorte masline iz Italije te one iz Grčke i Španije. Svakako, dominiraju lećino, pedolino, frantoio, buža i bjelica. Prve masline prije dvije decenije u Trebinje je donio vladika Atanasije iz Grčke. Na njen rod treba se sačekati 15 godina, ali maslinari tvrde da se čekanje i te kako isplati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.