Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.01.2011.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projektom Karst očuvati biološku raznolikost kraških područja i tresetišta u Livanjskom polju

(Foto: b)

Projekat pod nazivom "Integriranje smjernica za zaštitu kraških tresetišta u ključne ekonomske sektore – Karst" koji se realizuje uz pomoć Globalnog fonda za zaštitu okoliša, koji je UNDP BiH razvio i kandidovao trebao bi biti završen u novembra 2012. godine.

Glavni cilj projekta je očuvanje biološke raznolikosti kraških područja i tresetišta u Livanjskom polju koje zauzima površinu od 41.000 hektara i kao takvo spada u najznačajnije kraško polje u BiH koje predstavlja važan dio slivnog područja rijeke Cetine i utječe na dostupnost vode i u susjednoj Hrvatskoj.

U razvojnom programu projekta Karst je naglašeno da su glavne prijetnje po kraška polja i tresetišta, kao rezultat proizvodnih aktivnosti ili neodrživog korištenja kraških polja od strane lokalnog stanovništva: neodržive prakse upravljanja vodosnabdijevanjem, što dovodi do poremećaja vodne ravnoteže u kraškom polju, neophodne za biološku raznolikost vlažnih i suhih livada, ekstrakcija treseta, neekološki modeli ponašanja među ruralnim stanovništvom.

Karst se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom prostornog uređenja Federacije BiH, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Kantona 10, Ministarstvom graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10, općinama Bosansko Grahovo, Livno i Tomislavgrad.

Vrijednost ovoga projekta je 950.000 dolara.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.