NavMenu

Uprkos rekordnom urodu hercegovačkih masline, cijena ulja ide gore

Izvor: TIP.ba Ponedjeljak, 24.10.2022. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/MarcoCentenaro80)
Urod maslina u hercegovačkim maslinicima ove godine biće trostruko veći u odnosu na proteklu godinu, no uprkos tome cijena maslinovog ulja skočiće na 40 KM za litar.

Maslinari u Hercegovini prezadovoljni su ovogodišnjim urodom te priželjkuju još pokoju ovako dobru godinu.

– Uvijek kad je sušna godina i grožđe i maslina i ulje sve bude bolje kvalitete, ako im daš vodu. Ove godine je maslina zdrava, nema bolesti, nije bilo ni moljca ni maslinove muhe – kazao je u razgovoru za Fenu Dragan Mikulić, vlasnika najvećeg maslinika u regiji i uljare Mikulić.

Što se tiče vremenskih uvjeta Mikulić navodi kako je godina bila iznimno sušna, ali s obzirom da njegov maslinik posjeduje sistem navodnjavanja urod je fantastičan.

– Bez vode nema maslinarstva – ističe Mikulić.

Na berbi je angažirano stotinjak sezonaca, a kao i prethodnih godina bio je problem naći radnu snagu.

Mikulić očekuje da će ovogodišnja kvaliteta maslinova ulja biti izvrsna, no unatoč rekordnom urodu cijena maslinova ulja biće 40 KM, što je za 10 KM više u odnosu na prošlu godinu.

– Cijena je 40 KM zato što su svi inputi otišli gore, i radne snage, dnevnica, sve je otišlo – pojasnio je Mikulić.

Dodao je kako većina maslinovog ulja ide u izvoz.

– Naši ljudi, osim izuzetaka, nisu tako bogati da mogu sebi priuštiti maslinovo ulje. Maslinovo ulje uglavnom završi u inozemstvu privatnim kanalima kao izuzetno kvalitetna i poželjna delicija – dodao je.

Mikulić u svom masliniku u blizini Ljubuškog ima 7.000 stabala maslina koje je zasadio prije jedanaest godina, a zastupljene su različite sorte masline.

– Imamo šest, sedam svjetskih sorti, i to oblicu, leccino, pendolino, istarsku bjelicu itd. Hercegovina je idealna za maslinarstvo jer ima vodu, ima brdo, što maslina voli – kazao je Mikulić.

On je svoj brižljivo uređeni maslinik posadio na zemljištu sa 70% kamena i 30% zemlje, a upravo je priprema terena za sadnju najizazovniji i najskuplji posao.

Inače, uljara Mikulić raspolaže najsuvremenijim proizvodnim pogonom koji prerađuje masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je nagrađivano zlatnim medaljama za kvalitetu u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.