Izvor: eKapija | Srijeda, 19.01.2011.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novaca za investicije ima: Bosna i Hercegovina ih samo treba znati privući

Prema najnovijim podacima Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) zemlje u razvoju su u 2010. godini po prvi put privukle više stranih investicija nego razvijene zemlje. Za ovu godinu UNCTAD prognozira porast svjetskih investicija na 1,5 milijardi dolara.

Kako bi i BiH svoju šansu mogla vidjeti ovdje pokazuje i podatak UNCTAD-a, a da multinacionalne kompanije sada posjeduju rekordnih pet milijardi dolara gotovog novca koji će morati negdje uložiti.

No, BiH će da bi privukla dio tog novca morat će dosta aktivnije raditi na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za investore nego što je to ovaj dosadašnji. Na to su nedavno ukazale i sve relevatne institucija koje se bave istraživanjem lakoće poslovanja i mogućnosti ulaganja.

Naglašavaju da investitori prilikom odlučivanja o tome gdje će ulagati svoj kapital uzimaju u obzir elemente kao što je postojanje infrastrukture, lokacija, blizina tržišta, ali da također obraćaju pažnju na to koliko je lako poslovati u nekoj zemlji.

Tako se prilikom donošenja odluke o tome gdje će uložiti novac lako mogu odlučiti za Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, pa i Albaniju jer su to zemlje koje jako brzo napreduju u svim oblastima koje se tiču poboljšanja poslovanja što je pokazao i nedavno uređeni izvještaj Doing Business.

Podsjetimo, najnovija analiza Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pokazuje da su u prva tri kvartala 2010. godine ukupna strana ulaganja u BiH iznosila su 87,4 miliona KM što je manje 69,7 posto od ulaganja u istom periodu prošle godine. Kada se usporede s ulaganjima u prva tri kvartala 2008.godina ova ulaganja su manja za 82,1 posto.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.