Izvor: eKapija | Utorak, 18.01.2011.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koridor 100-prvi bosanski safari: Projekat kojim će BiH dobiti zasluženo mjesto na europskoj turističkoj ljestvici

(Foto: b)

Na listi kandidovanih projekata prekogranične saradnje sa Srbijom i Crnom Gorom koji bi trebali biti finansirani putem IPA fondova našao se i projekt "Koridor 100 - prvi bosanski safari", potvrdio je za naš portal Mensud Rizvo, direktor agencije Panta Rhei iz Sarajeva koja je i nosilac projekta.

"Koridor 100 - prvi bosanski safari", već neko vrijeme živi u našoj zemlji, te čari koje sa sobom nosi adrenalinski turizam tokom godine doživi na stotine turista iz raznih krajeva svijeta.

"Ovim projektom imamo namjeru da BiH konačno dobije mjesto koje zaslužuje u europskom turizmu, te da mi, kao njeni stanovnici, počnemo obraćati pažnju na njene rijetke prirodne ljepote koje su drugdje u svijetu izuzetno cijenjene, a kod nas su narazumljivo zanemarene", ističe Rizvo.

Bosanski safari svakako treba doživjeti, teško je riječima ispričati, na papir prenijeti dozu adrenalina koja se osjeti odmah na prvoj stanici koja se nalazi se u selu Vrutci (općina Ilijaš) iz kojeg se vozi eko-motorima četverotočkašima (Can-Am) ljeti, a motornim sankama (Ski-Doo) zimi ili ide pješice. Prvo zaustavljanje je kod nekropole stećaka (Ilijaš), nakon čega se vozi dalje blatnjavom šumskom stazom koja je prava turistička atrakcija i koja je posebno kreirana za ovakvu vrstu vožnje. Vozi se sve do izvora rijeke Blatnice koja predstavlja pravo oličenje netaknute prirode, te je upravo, kako kaže Rizvo zbog svih njenih atributa i uvrštena u "Koridor 100".

(Foto: b)

"Ovdje imamo i jedan privremeni objekat koji u budućnosti planiramo pretvoriti u pravi bosanski mlin u kojem se mljelo žito", naglašava on.

Pravu vrijednost projekta prepoznala je i MZ Gaj iz Ilijaša koja je zajedno sa agencijom Panta Rhei kandidovala projekt preko IPA fondova, pomoću koje bi trebala biti uređene staze na koridoru, postavljani putokazi, postavljen info-pult...

Projektom je zamišljeno da se u saradnji sa Općinom Ilijaš uredi jedan objekat koji će koristiti kao muzej, a u kojem će u tri prostorije biti smješeteni predmeti iz proteklih ratova i znamenitosti naroda ovoga kraja.

U Panta Rhai se nadaju skorom raspisivanju natječaja, jer već imaju dogovorenu saradnju sa partnerima iz Srbije i Crne Gore.

"Ono o čemu svi pričaju, a to je prezentacija bh. ljepota, mi već radimo nekoliko godina", naglašava Rizvo.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.