Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.01.2011.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U centru Ilidže predviđena izgradnja modernog centra sa terasama i kino-salom

Stručni žiri u sastavu dr. Denis Zvizdić, prof. Vesna Hercegovac-Pašić, arhitekata Alena Bešlije i Mirsada Čauševića odabrali su dva idejna rješenja za uređenje centra Ilidže i parka.

Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za investicije i razvoj u Općini Ilidža za ekapija.ba kaže kako su u konkurenciji bile po tri ideje za oba projekta, čiji su inicijatori Općina Ilidža i Arhitektonski fakultet iz Sarajeva.

"Odlučili smo se za ideju pod nazivom `Centar za centar` i `Zeleni forum` u kojima je Ministarstvo prostornog uređenja KS bilo partner studentskih radionica. Riječ je o radovima Emine Arapčić i Aide Biščević, koje su uradile idejno rješenje centra Ilidže, te radovima Jasmine Marić i Emira Junuzovića, koji su prema mišljenju žirija ponudili najbolje rješenje parka", pojašnjava Čaušević.

Kako Općina Ilidža, radi na izmjenama i dopunama Regulacionog plana centra Ilidže, Čaušević kaže kako će ideju proslijediti Zavodu za planiranje razvoja KS, kako bi u regulacioni plan, bile uvrštene osnovne i najpovoljnije stavke iz njih.

Projektom je predviđeno da se zadrže okolne trgovine, iako je planirana izgradnja objekta koji će u svom sastavu imati spa-centar, market, kino-salu, klasične poslovne prostore sa otvorenim i zatvorenim modernim terasama.

Zeleni forum ili park zauzimat će prostor od 70.000 m2 i nalazi se u blizini Poljoprivrednog instituta na Ilidži. Na ovom prostoru je kako tvrdi Čaušević predviđena prostor za okupljanje, sjedenjenje, prostor za igraone...

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.