NavMenu

BiH: Stagnacija ekonomskih aktivnosti usprkos rastu izvoza

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.01.2011. 15:05
Komentari
Podeli

Usprkos početku oporavka izvoza u 2010. godini bh. ekonomija je i dalje u stagnaciji. To je prema najnovijoj analizi makroekonomskih pokazatelja Direkcije za ekonomsko planiranje BiH rezultat pada finalne potrošnje, investicija i uvoza s jedne, te porasta izvoza s druge strane.

Analiza koja je obuhvatila jedanaest mjeseci 2010. godine pokazuje da su u tom razdoblju prevladavali negativni trendovi na tržištu rada, a pad novčanih priliva iz inozemstva doveo je do pada dohotka domaćinstava. Sve ovo u kombinaciji sa malim porastom javnih prihoda rezultiralo je u ovom razdoblju i padom privatne i javne potrošnje.

U 2010. bio je prisutan i nastavak prošlogodišnjeg trenda pada stranih investicija koji je pokrenula globalna ekonomska kriza, ali i problemi u financiranju, te povećana rizičnost investicija. Glavnim uzrocima padu investicija pripisuju se i slabi poslovni rezultati poduzeća u protekle skoro dvije godine, povećani rizici investiranja obzirom na pad i spori oporavak izvozne potražnje, te skroman porast javnih prihoda.

Financiranje privatnih investicija je dodatno otežano uslijed nedostupnosti bankarskih kredita, te pada direktnih stranih ulaganja koji prisutni skoro od samog početka svjetske finansijske krize.

Iz DEP-a ističu da je pad domaće potražnje neminovno doveo do pada uvoza koji čak ni uz djelomičan oporavak izvoza nije bio dovoljan da nadjača negativan doprinos rastu domaće potražnje.

U prilog stagnaciji ekonomske aktivnosti također govore i indikatori iz realnog sektora. Naime, u prvih jedanaest mjeseci je zabilježen tek blagi porast industrijske proizvodnje (0,9%), pad građevinskih radova (od približno 17%), realni pad maloprodaje, stagnacija trgovine, te određeni porast turizma i ugostiteljstva.

Ipak, i pored svih negativnih pokazatelja, predviđa se da bi nastavak oporavka prije svega EU ekonomije u skorijoj budućnosti mogao dodatno ojačati potražnju za bh. izvozom i na taj način još pokrenuti trendove početka ekonomskog oporavka u našoj zemlji.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.