NavMenu

Da li je jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.10.2022. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)
Jesen je službeno tu, temperature lagano padaju i lišće mijenja boju. Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: "Jeste li već upalili grijanje?"

Neka domaćinstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. No, što se tiče korištenja centralnog grijanja, je li istina da ako cijeli dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grijanja na laganom tokom cijelog dana kako biste uštedjeli samo mit.

S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanom nivou, a energiju ćete trošiti cijeli dan u poređenju s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje.

Stoga savjetuju korištenje tajmera. To omogućuje da se grijanje uključuje i isključuje kada ćete ga najviše željeti i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti isključiti.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno grijanje doma je otkriti gdje toplina izlazi iz njega. Ako je dom dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to ostavljate li grijanje cijeli dan ili koristite timer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu, prenosi Večernji list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.