NavMenu

RCB Nanotehnologija uskoro počinje da radi - Vogošća postaje jedan od svjetskih centara proizvodnje crnog karbona

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 16.10.2022. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: fmoit.gov.ba)
Višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju RCB Nanotehnologija d.o.o u Vogošći nalazi se u završnoj etapi i uskoro počinje da radi.

Ovo je rečeno u Sarajevu na "Razgovorima o budućnosti" u okviru Sedmice održivog razvoja 2022. godine u Bosni i Hercegovini, posvećenoj cirkularnoj ekonomiji, prenose Nezavisne pozivajući se na Indikator.

Hanadi Džabić, direktorica RCB Nanotechnologija i jedna od osnivačica matične firme RCB Nanotechnologie GmbH u Njemačkoj, koja je patentirala tehnologiju izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka, kazala je da je u sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od neiskoristivih materijala.

- Crni karbon, prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva, nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima, i kao takav šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće - pojasnila je Džabić.

Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primjenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.


- Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih - dodaje Džabić.

O samoj tehnologiji proizvodnje i detaljima investicije pročitajte u ranijem tekstu eKapije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.