NavMenu

Industrija alata Trebinje prebrodila krizu

Izvor: Fokus Subota, 15.01.2011. 10:24
Komentari
Podeli

Iako je 2009. godina ocijenjena jednom od najtežih otkako postoji Industrija alata Trebinje, u prošloj je godini zabilježeno znatno poboljšanje koje ukazuje na činjenicu da je kriza uspješno prebrođena, a poslovanje konačno stabilizovano.

Za jedanaest mjeseci protekle godine u SL Industriji alata Trebinje ostvareno je povećanje proizvodnje u fizičkom obimu za 36 odsto. Proizvodnja je povećana 28 odsto, a primanja zaposlenih 23 odsto.

"Najbolji rezultati zabilježeni su u Fabrici alata za bušenje, koja je ostvarila 55 odsto ukupnih prihoda SL IAT, ali i Fabrika navojnog alata, koja je godinu ranije bila pogođena svjetskom ekonomskom krizom, u protekloj godini bilježi najveći rast proizvodnje i realizacije, te učestvuje u ukupnom prihodu s 23 odsto", kaže Bogdan Golić, direktor SL IAT.

On dodaje da je za 11 mjeseci prošle godine Fabrika specijalnog alata ostvarila približno iste rezultate kao i prethodne godine, a značajno je pomenuti i novi proizvodni program specijalnih sudova i opreme za prehrambenu industriju koji je ostvario 43 odsto veći prihod nego u prethodnoj godini.

Osim navedenog, SL IAT je kraj prošle godine dočekala s ugovorenim poslovima od preko pet miliona maraka, što je neuporedivo više u odnosu na isti period 2009. godine, kada je bilo svega oko 700.000 maraka ugovorenog posla.

Golić tvrdi da posebno treba naglasiti činjenicu što na svim proizvodnim linijama ima dovoljno narudžbi, a još sredinom 2010. usvojen je program finansijske konsolidacije SL IAT koji su, kako kaže, uz nesebičnu pomoć većinskog vlasnika, Rodoljuba Draškovića, u najvećem dijelu realizovali i stvorili mogućnost za poboljšanje likvidnosti.

Ono što radnicima ovog kolektiva stvara naročitu sigurnost, osim obezbijeđon posla, jesu i lični dohoci koji su povećani za 23 odsto, a neto primanja se kreću od 380 maraka do hiljadu maraka.

Golić kaže da, iako je biznis-planom bilo predviđeno da broj radnika u SL IAT u 2009. godini bude 780 zaposlenih, na kraju 2010. ih je još uvijek 980, što je za 26 odsto više od predviđenog.

"Činjenica je da smo za 2010. planirali ukupan prihod veći za 28 odsto u odnosu na godinu ranije i da ćemo imati ostvarenje od 97 odsto. Međutim, zbog većeg broja zaposlenih od predviđenog nismo mogli isplatiti i planirana primanja", objašnjava Golić.

On s ponosom ističe da, i pored nepovoljnog privrednog ambijenta u našoj državi, svih poratnih godina, kao i nelojalne konkurencije i nekih drugih otežavajućih okolnosti, SL Industrija alata Trebinje danas preko 90 odsto svojih proizvoda plasira na svjetsko tržište.

Njihov strateški cilj jeste u narednoj godini održati postojeće kupce i njihova tradicionalna tržišta u Njemačkoj, SAD, Italiji, Španiji, Austriji, Turskoj, Grčkoj, te proširiti saradnju po kvantitetu i asortimanu.

Sredinom ove godine se, kako kažu u SL IAT, aktivnije obrađuju tržišta Srednje i Južne Amerike, a u planu je i pojačana aktivnost na promociji i prodaji proizvoda na Srednjem istoku i sjeveru Afrike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.