NavMenu

Pokrenuto pošumljavanje u slivovima Vrbasa i Vrbanje

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2022. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokrenulo je pošumljavanje u slivovima Vrbasa i Vrbanje da bi se spriječilo štetno djelovanje bujičnih poplava u Banjaluci, kao i podizanje zasada topola na plavnim područjima Vrbasa i Save, saopštile su Vode Srpske.

Na užem i širem urbanom području Banjaluke registrovano je 49 bujičnih vodotoka u slivu Vrbasa i Vrbanje.

Iz Voda Srpske su naveli, pošumljavanje pojasa pored vodotokova jedno je od dugoročnih strateških opredjeljenja nadležnih institucija Republike Srpske jer su šume izuzetno koristan sistem koji značajno utiče na stanje voda.

Šume održavaju vodnu ravnotežu u prostoru, učvršćuju zemljište, sprečavaju eroziju i sušenje zemljišta i omogućavaju zemljištu da upije veliku količinu padavinskih voda, čime se spriječava naglo punjenje vodotoka.


Kako pojašnjavaju, pošumljavanje upravo zbog svega toga predstavlja kvalitetno i adekvatno prirodno rješenje za zaštitu od bujičnih poplava.

Osim izgradnje zaštitnih objekata, iz Voda Srpske ističu da će ove mjere doprinijeti boljoj zaštiti od štetnog djelovanja voda, kao i ljepšem prirodnom ambijentu ovih rijeka.


Vode Srpske su prošle godine započele i pošumljavanje zaštitnog pojasa pored Savskog nasipa na poplavnim područjima Srbačko-nožičke ravni, Lijevče polja i Dubičkog polja.

Na području Gradiške podignut je zasad šumskog zaštitnog pojasa dužine 300 metara i širine 45 metara u nebranjenom dijelu duž Savskog nasipa, gdje je zasađeno 800 stabala evro-američke topole radi zaštite od poplava i smanjenja rizika od erozije zemljišta.

Planirano je da u narednom periodu bude podignuto još ovakvih zasada pored Savskog nasipa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.